Konzumacija jaja može pomoći u prevenciji osteoporoze, ali koliko komada pojesti dnevno?

Konzumacija jaja može pomoći u prevenciji osteoporoze, ali koliko komada pojesti dnevno?

Konzumacija jaja može pomoći u prevenciji osteoporoze, ali koliko komada pojesti dnevno?
  • Objavljeno: Petak, 29.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Nova studija je otkrila da je konzumacija cijelih jaja povezana s većom mineralnom gustoćom kostiju. Istraživanje je objavljeno u siječnju u časopisu Food and Function.

Hrana bogata kalcijem, poput lisnatog povrća i mliječnih proizvoda se dugo smatrala najzdravijim izborom za kosti, no takvih namirnica ima još. Ovo novo istraživanje bi na popis namirnica koje smanjuju rizik od osteoporoze moglo uvesti i jaja, iako nije prvo koje sugerira tu povezanost. Ono što je čini vjerodostojnom je činjenica da je uključivalo više sudionika od prijašnjih studija. Saznajte više u nastavku.

Istraživanje veze između jaja i gustoće kostiju

Znanstvenici Chen, Hang, Liu i Shi su osmislili studiju koja je uključila više od 19000 ljudi, a koristila je podatke prikupljene od 2005. do 2010, od 2013. do 2014. i od 2017. od 2018. godine.

Istraživači su imali pristup mineralnoj gustoći kostiju sudionika, kao i podatke o količini konzumiranih jaja. Otkrili su da su sudionici koji su konzumirali najmanje oko dva velika jaja dnevno imali značajno višu gustoću bedrenih kostiju i kralježnice. Niska mineralna gustoća kostiju je znak osteoporoze i indikator lomljivosti kostiju.

Zašto bi jaja mogla održati kosti zdravima

Jaja su dobro poznata kao niskokalorična hrana za doručak, a i zbog toga što sadrže umjerenu količinu proteina. Međutim, nisu prva hrana koja većini ljudi pada na pamet kada je zdravlje kostiju u pitanju jer nemaju značajnu količinu kalcija. No, prema ovoj novoj studiji Food and Function, čini se da jaja aktiviraju skupinu tjelesnih enzima zvanih alkalna fosfataza, koji mogu ojačati kosti.

Osim ovog enzimskog učinka, jaja su također bogata s nekoliko hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje kostiju, poput vitamina D koji pospješuje apsorpciju kalcija te proteina koji sudjeluju u metabolizmu kalcija i fosfora te cinka, na primjer.

Koliko jaja dnevno je u redu pojesti?

Rasprava o zdravlju jaja je oduvijek prepuna zabrinutosti vezane uz visoki kolesterol i kardiovaskularne bolesti. Međutim, istraživanje sugerira da jaja mogu biti dio prehrane zdrave za srce, a stručnjaci čak potiču ljude da svakodnevno jedu jaja kao izvor visokokvalitetnih proteina. Naime, istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija jaja - oko jedno do dva cijela jaja dnevno - ne utječe značajno na razinu kolesterola kod zdravih osoba.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije