Prirodne boje za jaja: Obojite uskrsne pisanice na tradicionalan način

Prirodne boje za jaja: Obojite uskrsne pisanice na tradicionalan način

Prirodne boje za jaja: Obojite uskrsne pisanice na tradicionalan način
  • Objavljeno: Subota, 08.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos, Pixabay

Kategorija: Obitelj i dom

Uskrs je pred vratima, pripreme traju, a jedna od najzabavnijih tradicionalnih običaja je bojanje uskršnjih pisanica. U posljednje vrijeme sve više ljudi izbjegava kupovne boje i vraća se bojanju prirodnim bojama, kako su radile naše bake.

Postupak je isti, bez obzira na to o kojoj boji se radi, a jaja možete prethodno skuhati pa ubaciti u boju ili ih kuhati skupa s bojom. Najprije se u loncu pomiješa 1 l vode s nekoliko žlica alkoholnog octa, a kad voda provrije ubaci se prirodno „bojilo“. U vrelu vodu s bojom tada možete dodati sirova jaja da se skuhaju u boji. Drugi način je da ostavite boju da kuha nekoliko minuta i kad ju pomaknete s vatre pričekate da se malo ohladi prije nego što ubacite jaja.

Prirodne boje uglavnom se dobiju od voća i povrća, a možete koristiti i razne biljke za intenzivniju boju.

Žuta boja

Žuta boja dobije se tako da se u mješavinu octa i vode ubaci nekoliko žlica kurkume u prahu ili šafrana. Isto tako, nježnija žuta može se dobiti uz pomoć čaja od kamilice ili kore limuna.

Narančasta boja

Za narančastu boju u smjesu dodajte naribanu mrkvu, crvenu papriku, manju količinu kore crvenog luka ili čilija u prahu.

Crvena boja

Crvenu boju dobit ćete kuhanjem cikle, šipka, višnje, malina ili veće količine kore crvenog luka. O intenzitetu boje ovisi koliko ćete sastojaka staviti, veća količina, naravno, daje intenzivniju crvenu boju.

Ljubičasta boja

Kuhanjem borovnice, cvjetova ljubičice ili dodavanjem crnog vina dobit ćete ljubičastu boju.

Plava boja

Za plavu boju koristite crveni kupus ili sok od crnog grožđa.

Zelena boja

Za dobivanje zelene boje prokuhajte jaja s listovima špinata, blitve, peršina ili koprive.

Smeđa boja

Za nježnu bež boju možete kuhati ljusku od jaja ili ljusku oraha, a za malo tamniju boju koristite kavu.

Ukrašavanje pisanica

Svoje pisanice možete ukrasiti na nekoliko načina. Jedan od način je da različite biljke, poput cvjetova nevena ili lista djeteline aplicirate na jaje i učvrstite najlonkom kako se ne bi pomaknulo. Jaje zatim stavite u boju, a kasnije odstranite biljku i dobit ćete njen otisak na pisanici.

Drugi način je da rastopljenim voskom ispišete poruku, ime ili napravite crtež. Vosak će se držati dok je jaje u boji, a kad se jaje oboja jednostavno sastružite vosak.

Jedan od popularnih način je skidanje boje oštrim predmetom. Najprije skuhajte jaja u prirodnoj boji, potom uzmite nožić, pero ili neki oštriji predmet i jednostavno sastružite boju praveći pritom razne uzorke ili crteže.

Suprotna verzija od struganja je crtanje po pisanicama. Sve što trebate je masnija olovka ili vodene boje, a nakon ukrašavanja pažljivo stavite jaja da se suše kako ne biste skinuli crteže.

Još jedan način je da limunovim sokom crtate po ljusci jaja i ostavite da se osuši. Nakon toga jaje jednostavno uronite u boju.

Isto tako, za različite oblike možete koristiti gumene vrpce, izolacijsku trakicu, čipku ili drugu vrstu tkanine koju ćete nanijeti na jaje i potom ga staviti da se kuha kako bi print ostao. Nakon što ukrasite pisanice, stavite završni sjaj kojeg ćete dobiti tako da jaja namažete uljem, slaninom ili maslacem.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije