Koliko dugo treba kuhati jaja i kako ih najlakše oguliti?

Koliko dugo treba kuhati jaja i kako ih najlakše oguliti?

Koliko dugo treba kuhati jaja i kako ih najlakše oguliti?
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jaja su definitivno jedan od glavnih simbola Uskrsa, a i proljeća općenito, stoga nije čudno što se tradicionalno pripremaju u ovo doba godine. Koriste se za pripremanje raznih jela, izradu pisanica i ostalih blagdanskih ukrasa. Ipak, neki ljudi vole da su manje kuhana, a neki da je žumanjak potpuno stvrdnut kada ih konzumiraju. U nastavku saznajte kako postići savršenu tvrdoću žumanjka po vašem ukusu, predstavljaju li mekše kuhana jaja zdravstveni rizik i još neke korisne savjete o kuhanim jajima.

  • Koliko dugo jaja stvarno mogu stajati u hladnjaku? I kako prepoznati kada su pokvarena?

Koliko dugo treba kuhati jaja?

Vrijeme kuhanja jaja ovisi o tome koju tvrdoću žumanjka želite postići. Važno je naglasiti da jaja koja su tvrđe kuhana mogu stajati duže, jer je zbog potpune termičke obrade šansa za trovanjem mikrobima iz roda Salmonella svedena na minimum. To je glavni razlog zašto se preporučuje da jaja za pisanice budu potpuno kuhana. Naime, pretpostavlja se da će pisanice služiti i za ukras i da se neće sva pojesti odjednom. Ostala jaja koja ćete pojesti u kratkom roku možete kuhati po uputama s ovog shematskog prikaza:

Kako najlakše oguliti kuhana jaja?

Poznato je da se svježa jaja gule teže od onih koja već nekoliko dana stoje u hladnjaku. Zbog toga ih je bolje iskoristiti za jaja na oko ili pripremu omleta. Ipak, postoji nekoliko korisnih trikova koji vam mogu pomoći u tome:

  • Stavite ih u hladnu vodu: Nakon što skuhate jaja, odmah ih stavite u posudu s hladnom vodom. Nagli pad temperature pomaže da se ljuska odvoji od bjelanjka, što olakšava proces guljenja.

  • Kotrljajte ih po ravnoj površini: Najprije nježno razbijte ljusku. Zatim jaje kotrljajte naprijed-natrag po ravnoj površini, što će pomoći da se ljuska odvoji od bjelanjka.

  • Gulite ih pod vodom: Ako se ljuska teško odvaja, pokušajte oguliti jaje pod laganim mlazom hladne vode. Voda pomaže odvojiti ljusku od bjelanjaka, što olakšava proces guljenja.

Što znači zeleni žumanjak kod kuhanih jaja?

Zeleni žumanjak često ukazuje na prekuhavanje jaja. Kada se jaje kuha predugo ili na previsokoj temperaturi, žumanjak može postati zelenkast zbog kemijske reakcije koja se događa između željeza u žumanjku i sumporovodika koji se nalazi u bjelanjku.

Iako zeleni žumanjak može izgledati neprivlačno, obično nije štetan za konzumaciju, ali može utjecati na okus jaja. Kako biste izbjegli ovo, preporučuje se da tvrdo kuhana jaja ne kuhate dulje od 12 minuta nakon vrenja.

Je li jaje koje se razbilo tijekom kuhanja dobro za jelo?

Ljuska na jajima može puknuti ako ih prenaglo stavite u kipuću vodu, ako su okrhnuta ili ako su pokvarena. Kako biste to izbjegli, jaja stavite na vatru dok je voda još tek mlaka i pustite ih da se zagriju zajedno s vodom.

Ako su jaja okrhnuta, vjerojatno će dio bjelanjka izaći iz njih i to ne predstavlja zdravstvenu opasnost. Drugi je slučaj kada se jaja razbiju tijekom kuhanja i imaju neugodan ili neuobičajen miris ili izgled. U tom ih je slučaju najbolje baciti i ne konzumirati jer mogu biti pokvarena.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije