Jednostavni savjeti za sigurno kuhanje na otvorenom

Jednostavni savjeti za sigurno kuhanje na otvorenom

Jednostavni savjeti za sigurno kuhanje na otvorenom
  • Objavljeno: Subota, 19.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Objedi s obitelji i prijateljima na otvorenom u dugačkim toplim ljetnim poslijepodnevnima je nešto čemu se svi vesele.

Ali nije slučajnost da se broj trovanja hranom poveća duplo tijekom ljetnih mjeseci. Za to su zaslužne dvije bakterije - salmonella i camplylobacter. Držanje svježe hrane dovoljno hladnom na otvorenom mogao bi biti problem, ali ako niste dovoljno oprezni bakterije bi mogle dobiti šansu za razmnožavanje.

Savjeti za izbjegavanje takvih situacija

Planirajte unaprijed. Ako koristite drveni ugljen, zapalite ga barem 30 minuta prije pečenja. Nemojte početi peći dok ugljen ne postane crven i ne počne isijavati.

Provjerite da je sva zamrznuta hrana potpuno odmrznuta, bilo bi poželjno da preko noći bude u hladnjaku da bi se jednako ispeklo. Ako vam je hladnjak pun hrane, smanjite temperaturu. 

Kod pripreme hrane držite kukce na udaljenosti.

Sirovo meso može imati bakterije kao što su salmonella, campylobacter i e. coli. Kada pripremate hranu, držite kuhanu hranu na udaljenosti od sirovog mesa. Da bi izbjegli trovanje hranom održavajte dobru higijenu.

Uvijek odvojite sirovu i kuhanu hranu - koristite različite zatvorene spremnike, podloške za sjeckanje, tanjure i ostala pomagala za kuhanje.

Perite ruke, posebno kada koristite sirovo meso. Perite sve voće, povrće i salate (uključujući ono koje je ranije zapakirano).

Pokrijte svu hranu koja je na otvorenom da bi onemogućili pristup muhama i životinjama

Svu svježu hranu kao što su salate, sir i marinade držite u hladnjaku i na mjestu gdje nema sunca. Izvadite ih neposredno prije korištenja

Koriste prijenosne hladnjake i pakete leda da bi svježa hrana ostala hladna na otvorenom.

Sirova hrana je jedan od najčešćih razloga trovanja hranom. Nikad nemojte misliti da meso koje izgleda pečeno izvana mora biti i pečeno iznutra.

Pecite meso u malim komadićima ili u tankim šnitama. Okrećite meso često da budete sigurni da je pečeno u potpunosti. Ako je pečeno samo izvana, centar mesa postaje savršeno mjesto za razmnožavanje milijun bakterija

Pečeno meso trebalo bi biti jako vruće u sredini. Niti jedan dio mesa ne bi smio biti roze boje. Ako niste sigurni, razrežite ponovo da provjerite. Nemojte koristiti nikakve marinade ili umake na pečenoj hranu koje ste već koristili sa sirovim mesom.

Roštilj može biti izvor požara pa provjerite da su djeca i ljubimci daleko od vatre i koristite sigurne procedure kada gasite vatru. Neka vaš roštilj bude za pamćenje, ali ne iz krivih razloga!

Dobar tek!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije