Kako prepoznati staro meso

Kako prepoznati staro meso

Kako prepoznati staro meso
  • Objavljeno: Utorak, 14.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolesti povezane s hranom kao što su E. coli i salmonela su odgovorne za milijune slučajeva trovanja hranom godišnje. Većina ovih slučajeva su posljedica jedenja pokvarenog mesa. Dok čak i svježe meso može biti zaraženo, šanse za bolesti se povećavaju eksponencijalno što je meso starije. Znajući prepoznati staro meso može spriječiti neugodne posljedice trovanja hranom.

Provjerite datum na ambalaži

Vjerovali ili ne, prodaja mesa nakon isteka datuma nije uvijek protuzakonita. Ako je meso makar i dan starije od navedenog datuma, nemojte da kupiti, bez obzira kako niska bila cijena po kilogramu.

Provjerite boju mesa

Datum isteka ne znači da se meso i prije toga ne mora pokvariti. Dobro meso peradi može biti od plavo-bijele do žute boje. Optimalno, sirova svinjetina je sivo-roza. Mljeveno meso može biti lukavo. Većina ljudi povezuje dobru mljevenu junetinu s jarko crvenom bojom. Međutim, crvenkasta boja nije prirodna boja svježe govedine, do nje dolazi zbog izloženosti mesa zraku. Ako je svježa mljevena junetina vakumirana i čuva se od kisika, boja bi trebala biti purpurno-crvena. Suprotno uvriježenom mišljenju, samo zato jer je mljevena junetina smeđa, ne znači da je loša. Meso starijih životinja bit će tamnije nego kod mlađih životinja. Osim toga, ponekad osvjetljenje u trgovini može izazvati reakciju s mesom i ono postaje smeđe-crveno.

Miris mesa

To je vjerojatno najlakši način za reći da li je meso loše. Bez obzira na vrstu mesa, ako miriše neugodno, nije dobro za jesti. Možete slobodno pobjeći od mljevenog mesa u trgovini koje se čini svježe, ali ima čudan miris. To bi moglo značiti da se meso tek počelo kvariti ili da trgovina koristi ugljični monoksid kada pakira meso kako bi ono bilo prilično crvene boje, čak i nakon kvarenja. Bilo kako bilo, ne biste trebali riskirati. Sirova perad ima karakterističan miris kad se počne kvariti - truo miris koji bi trebao obeshrabriti i one sa željeznim želucem.

Uzmite si vremena da pregledate meso

Loše meso često ima sluzavu teksturu, što je znak da su se bakterije počele množiti na površini. Izlaganje mesa u zamrzivaču predugo neće pokvariti proizvod, ali to će promijeniti boju i maknuti hranjive tvari iz mesa.

Nedovoljno kuhano meso može predstavljati opasnost za ljude isto kao pokvareno meso. Kuhajte meso ili ga dobro ispecite kako bi se smanjili šanse za bolesti koje se prenose hranom.

Ne vjerujte datumu kupljenog mesa kao znaku svježine, jer se ovim datumima može lako manipulirati. Koristite svoja osjetila (uključujući i zdrav razum) da odlučite da li je meso svježe ili pokvareno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije