Ovo su najbolji pčelinji proizvodi za zdravlje, ljepotu i čišći dom

Ovo su najbolji pčelinji proizvodi za zdravlje, ljepotu i čišći dom

Ovo su najbolji pčelinji proizvodi za zdravlje, ljepotu i čišći dom
  • Objavljeno: Petak, 20.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Sirovi med

Med, koji je doslovno pčelinja slina, ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Upravo iz tog razloga se med ne može pokvariti. Med je toliko dobar da može ubiti bakterije MRSA. Odličan je izvor minerala, enzima i antioksidanata. Med se može koristiti za ublažavanje opekotina, jačanje imunološkog sustava, ublažavanje rana i njegu kože.

Med trebate uzimati kod provjerenih proizvođača kako ne biste bespotrebno kupovali lažni med. On neće imati gotovo nikakva nutritivna svojstva, a može sadržavati i sastojke kao što su laktoza, rižin sirup pa čak i antibiotike.

Propolis

Propolis je ljepljiva tvar koju pčele prikupljaju s pupoljaka i sokova biljaka. Pčele ga koriste za prevenciju bolesti i zaštitu košnice od vanjskih štetnih čimbenika, kao što su drugi kukci, kiša i nečistoće iz zraka.

Propolis se često koristi za ublažavanje bolova u grlu i kod kašlja. Također se pokazao odličnim za ublažavanje bolova u sinusima i herpesa. U nekim zemljama se često koristi za prevenciju infekcija urinarnog trakta i smanjenje upale. Također ima protuupalna i antibakterijska svojstva.

Matična mliječ

Matična mliječ je bijela tvar koju pčele izlučuju iz žlijezda na njihovim glavama. Matična mliječ je odličan izvor nutritivnih spojeva. Sadrži masne kiseline, vitamine B skupine (najbolji je izvor vitamina B5), aminokiseline, minerale i proteine.

Matična mliječ se često dodaje u proizvode za prevenciju prijevremenih znakova starenja. Može pospješiti koncentraciju i pamćenje. Jedina mana matične mliječi jest ta da je neugodnog okusa. Upravo zbog toga ju je najbolje konzumirati u smoothieju ili jogurtu.

Pčelinji polen

Pčelinji polen se koristi za prehranjivanje mladih pčela. To je jedna od najhranjivijih namirnica poznatih čovjeku. Sadrži aminokiseline, vitamine B skupine, folnu kiselinu i proteine. Pčelinji polen je zapravo čak 40% samih proteina. To znači da je bolji izvor proteina od većine namirnica životinjskog porijekla. Sadrži više aminokiselina od govedine, jaja ili sira.

Važno je da pčelinji polen kupujete od renomiranih proizvođača jer vrlo lako može sadržavati štetne pesticide. Svježi i prirodni pčelinji polen treba biti u granulama. Odličan je za sve osobe, neovisno o dobi i spolu.

UN je prepoznao važnost pčela u ekosustavu i 20. svibnja proglasio je Svjetskim danom pčela.

Pčelinji vosak

Svijeće od prirodnog pčelinjeg voska su znatno zdravije i ekološki prihvatljivije od običnih svijeća. Kada zapalite običnu svijeću, zagađujete zrak jer su one načinjene od spojeva koji mogu uzrokovati poteškoće u radu jetre, leukemiju i neurološke probleme. Miris umjetnih svijeća kojeg udišete može oštetiti pluća, izazvati glavobolju i pogoršati simptome alergija.

Svijeće od pčelinjeg voska će pročistiti zrak u vašem domu. Mogu poboljšati raspoloženje, povećati razinu energije i zdravlje. Svijeće od pčelinjeg voska dulje gore i otpuštaju ugodniju svjetlost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije