Ljekovite biljke koje trebate probati

Ljekovite biljke koje trebate probati

Ljekovite biljke koje trebate probati
  • Objavljeno: Petak, 12.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koji je najbrži put da dodate antioksidanse u svoje jelo? Dodajte origano! Treba vam više željeza? Dodajte lavandu! Biljke su odličan način da svoje jelo učinite zdravijim. Neke biljke mogu čak smanjiti razinu toksičnih kemikalija koje se oslobađaju tijekom kuhanja. Čak i ako ne pazite na prehranu, biljke su najjednostavniji način da ona postane zdravija, bez pretjeranog truda.

Majčina dušica

Jedna je od najčešće korištenih ljekovitih biljaka. Majčina dušica se koristi za sve, od ubijanja mikroba do liječenja prehlade. Samo 2 žličice majčine dušice će zadovoljiti čak 20% vaše dnevne potrebe za željezom, a također je odličan izvor mangana, minerala koji poboljšava funkciju mozga, održava zdravlje kostiju, kože i pomaže kod formacije hrskavice.

Najbolje se slaže s tjesteninom, umacima za pizzu, salatama, varivima, peradi, ribom i jajima.

Napravite kruh sa češnjakom i majčinom dušicom!

Peršin

Samo 2 žlice svježeg peršina zadovoljit će čak 150% vaših dnevnih potreba za vitaminom K, koji igra važnu ulogu u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka, pravilnog formiranja kostiju i pravilnog rada jetre. Peršin je odličan i za uklanjanje neugodnog zadaha, a dovoljno je samo malo prožvakati svježe listiće biljke.

Najbolje se slaže s povrćem i salatama.

Limunova trava

Ova aromatična, citrusna biljka je najpoznatija u jugoistočnoj azijskoj kuhinji. Odličan je dodatak jelima, ali ova biljka je cijenjenja i zbog svojih medicinskih svojstava. Može ublažiti razne tegobe kao što su groznica, grčevi u mišićima, uznemirenost želuca i glavobolja. Odličan je izvor antioksidansa koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu te sprječavaju nastanak raznih bolesti. Istraživanja su pokazala da limunova trava ima odlična antimikrobna svojstva koja se bore protiv Escherichie coli.

Najbolje se slaže s piletinom, ribom i govedinom.

Origano

Ako koristite samo jednu biljku tijekom pripremanja jela, neka to bude origano. Ova moćna biljka sadrži do 20 puta više antioksidansa s antikancerogenim djelovanjem nego sve druge biljke. Samo 1 žlica svježeg origana dat će vam jednaku količinu antioksidansa kao 1 cijela jabuka. Ova biljka ima dvostruko jače antioksidativno djelovanje od borovnica.

Najbolje se slaže s umacima, plodovima mora, salatama i peradi.

Isprobajte ulje origana - prirodni antibiotik!

Ružmarin

Svi volimo meso s roštilja, ali izloženost mesa visokim temperaturama može uzrokovati nastanak raznih kancerogenih spojeva. Dodajte ružmarin i to se neće dogoditi. Naime, znanstvenici su ustanovili da ružmarin može smanjiti oslobađanje kancerogenih tvari za čak 60 do 80%!

Najbolje se slaže s povrćem, krumpirima, jajima, janjetinom, svinjetinom i piletinom.

Kadulja

Ova biljka ima intenzivan okus i odličan je izvor antioksidasa. Koristi se u izradi biljnih tradicionalnih lijekova. Znanstvenici su dokazali da kadulja može poboljšati učinkovitost rada mozga. Sam miris eteričnog ulja kadulje poboljšat će vaše kognitivne sposobnosti.

Najbolje se slaže s umacima od rajčice, piletinom, ribom, svinjetinom i maslacem, a odlična je i u izradi domaćih kobasica.

Lavanda

Većinu ljudi lavanda asocira na opuštanje i oslobađanje od stresa, ali ona je puno više od toga. Odličan je izvor vitamina A i kalcija. Također sadrži malu količinu željeza i vitamina C koji će pomoći kod olakšavanja simptoma alergija.

Najbolje se slaže s piletinom, svinjetinom i u izradi kruha.

Isprobajte napitak od đumbira i lavande koji pobjeđuje glavobolju!

Menta

Ne služi samo za osvježavanje daha, već je odličan izvor antioksidansa i pomaže kod mršavljenja. Naime, menta može ukloniti onaj osjećaj žudnje za hranom kada niste gladni. Sam miris mente ublažit će osjećaj gladi.

Najbolje se slaže s povrćem, janjetinom i piletinom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije