Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Iskoristite ovih 8 mirisnih božićnih začina!

Iskoristite ovih 8 mirisnih božićnih začina!

Iskoristite ovih 8 mirisnih božićnih začina!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.12.2016.
  • Broj pregleda: 627
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Božićni blagdani su idealni za uživanje u opojnim mirisima začinskog bilja. U nastavku donosimo 8 začinskih biljaka i načine na kojih ih možete iskoristiti.

Cimet

Cimet definitivno zaslužuje biti na prvom mjestu, a najčešće ga nalazimo u pekarskim proizvodima, kolačima, soku od jabuke, toplim napitcima, čak i u funkciji ukrasa. Osim ovih popularnih namjena, cimet je koristan za ublažavanje probavnih smetnji i mučnina. Za čaj od cimeta, skuhajte 3 do 4 štapića u dvije šalice vode i po želji zasladite s medom.

Pripremite blagdanske palačinke s jabukama, brusnicama i cimetom!

Klinčići

Mali, šiljasti, tvrdi komadići koje koristimo u kuhinji su zapravo osušeni pupoljci klinčić biljke. Klinčićima aromatiziramo najčešće vanjsku površinu mesa, kolače i kuhano vino. Možete ga ubaciti u kuhano vino ili čaj radi arome i dekorativnog izričaja. Žvakanje klinčića se koristi za uklanjanje lošeg zadaha.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić je još jedan omiljeni začin koji se često koristi u kolačima i pitama. Ima svojstva koja pomažu regulirati probavu. Za smirenje želuca, dodajte prstohvat muškatnog oraščića u šalicu čaja od đumbira. Koristite muškatni oraščić u malim dozama, jer u protivnom može biti toksičan.

Čaša toplog mlijeka posuta muškatnim oraščićem opušta prije spavanja. Najbolje se daje nemirnoj djeci koja ne mogu zaspati. Jedan cijeli muškatni oraščić je jednak količini od 2 do 3 žličice praha muškatnog oraščića.

Đumbir

Đumbir ima specifičnu aromu i brojna ljekovita svojstva kao što je povećanje cirkulacije, smanjenje upale, mučnina, plinova i groznice. Za čaj od đumbira prelijte šalicu kipuće vode preko 2 žličice svježe naribanog đumbirovog korijena. Ostavite da djeluje oko 10 minuta, a potom procijedite. Po želji dodajte malo meda i limuna.

Ružmarin

Ružmarin je ukusna biljka koja se često koristi za pečenke, juhe i variva. Ima mnoge zdravstvene prednosti kao što su pomlađivanje kose i kože, smanjenje glavobolja, a djeluje i kao blagi diuretik. Ružmarin je izvrstan uz pečenu piletinu ili glaziranu šunku. Za sjaj kose, pokušajte ju isprati svježom vodom s ružmarinom. Osim zdravstvenih pogodnosti, ružmarin može biti izuzetno dekorativan buketić ili ukras za božićno drvce.

Istražite 3 prednosti ružmarina!

Kadulja

Kadulja već tisućama godina spada u najljekovitije biljke. Djeluje protuupalno i ublažava iritacije crijeva i želuca. Također pozitivno djeluje na grlobolju i koncentraciju. Od kadulje napravite čaj i zasladite ga s malo meda.

Metvica

Metvica je osobito korisna za vrijeme blagdana jer potiče probavu i ublažava žgaravicu. Poslije večere, popijte čaj od metvice kako biste olakšali apsorpciju hrane. Metvica ublažava i glavobolje, stoga utrljajte nekoliko kapi eteričnog ulja na sljepoočnice za ublažavanje simptoma. Eterično ulje pomiješajte s baznim uljem, npr. maslinovim ili bademovim, kako biste izbjegli pretjerane reakcije kod osjetljive kože.

Astragalus ili kozlinac

Astragalus se može konzumirati kao čaj, tinktura ili u obliku kapsula. Osušeni korijen nasjeckajte i ubacite u juhe i variva. Astragalus jača imunološki sustav i time smanjuje učestalost i trajanje prehlade i gripe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije