Snizite kolesterol uz ovih par jednostavnih savjeta!

Snizite kolesterol uz ovih par jednostavnih savjeta!

Snizite kolesterol uz ovih par jednostavnih savjeta!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Koristite nezasićene masti

Masnoće imaju svoju pozitivnu ulogu u prehrani, samo u manjoj količini nego što mislite. Nezasićene masti, poput onih kod uljane repice, masline i ulja šafranike, snižavaju loš kolesterol i podižu razinu dobrog kolesterola. Zasićene masti, poput onih u mesu, punomasnim mliječnim proizvodima, maslacu i palminom ulju podižu loš kolesterol. Zapamtite: i nezasićene masti imaju puno kalorija, pa ih koristite u ograničenim količinama.

Izaberite najbolje ugljikohidrate

Grah i cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, quinoa i žitarice cjelovitog zrna imaju više vlakana, ne podižu razinu šećera u krvi i snižavaju loš kolesterol. Ostali ugljikohidrati, kao što su bijeli kruh, krumpir, bijela riža i kolači, povećat će razinu šećera u krvi zbog čega ćete ubrzo opet osjetiti glad i tako se dovesti do prejedanja.

Izdvojite 30 minuta za fizičku aktivnost

Samo pola sata fizičke aktivnosti, 5 dana u tjednu, može sniziti loš kolesterol i podići dobar kolesterol. Biti aktivan također može pomoći i u kontroli tjelesne težine. Ako vam je previše, ne morate vježbati 30 minuta u komadu. Možete vježbati 10 minuta laganije vježbe, pa 20 minuta teže kao što je trčanje.

Hodajte

To je jednostavno i praktično, a sve što trebate je dobar par cipela. Aerobne vježbe ("kardio"), kao što je brzo hodanje, smanjuju rizik od moždanog udara i bolesti srca, pomažu u regulaciji tjelesne težine, jačaju kosti, smanjuju stres i podižu raspoloženje. Ako trenutno niste u kondiciji, počnite sa desetak minuta hoda i s vremenom hodajte duže.

Aktivni na svakom koraku

Možete biti aktivni bilo gdje. Šećite psa, sadite cvijeće, obavljajte kućanske poslove, plešite i igrajte se sa djecom.

Oprezno s restoranskom hranom

Restoranska hrana često može sadržavati obilje zasićenih masti, kalorija i natrija. Ako ste prisiljeni naručiti nešto s menija, odaberite hranu pripremljenu na pari ili na roštilju. Ne konzumirajte umake. Provjerite postoji li mogućnost da naručite pola porcije.

Izvažite namirnice i čitajte deklaracije

Ako na deklaraciji ne piše informacija o težini namirnice, svakako ju izvažite. Na taj način ste sigurni da ćete pojesti količinu hrane za jednu osobu. Na deklaraciju također pročitajte kalorijsku vrijednost, količinu masti, natrija i ostali sastav.

Izbjegavajte stres

Stres podiže krvi tlak i razinu LDL kolesterola. Pokušajte meditirati, družiti se s ljudima koje volite i vježbajte.

Regulirajte tjelesnu težinu

Višak kilograma može povisiti loš kolesterol i tlak, ili izazvati dijabetes tipa 2. Gubitak težine, posebno masnoće na području trbuha, podiže dobar i snižava loš kolesterol.

Držite se rasporeda

Proslavite svoj ​​napredak! Imajte na umu ste zaduženi za očuvanje svog zdravlja i redovito obavljajte liječničke kontrole.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije