Najbolja hrana za zdravu kosu

Najbolja hrana za zdravu kosu

Najbolja hrana za zdravu kosu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.09.2011.
  • Broj pregleda: 36.800
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mliječni proizvodi

Niskomasni mliječni proizvodi mogu hraniti kosu bez dodavanja suvišnih kilograma. Namirnice kao što su sir i jogurt su jeftiniji i jednostavniji način za održavanje jake i lijepe kose.

Riba

Masnije vrste, kao što su losos i skuša, sadrže omega 3 masne kiseline koje mogu usporiti gubitak kose.

Riba također sadrži željezo i vitamin B12 koji osiguravaju zdravu kožu i kosu. Željezo je pohranjeno i u folikulu kose. Ako tijelu fali željeza, ono ga koristi i iz folikula pa kosa pati.

Saznajte kako kokosovo ulje kosu čini sjajnijom i mekšom!

Cjelovite žitarice

Sadrže hranjive tvari važne za kosu, a to su cink, B vitamin i željezo. Cink se koristi za reguliranje hormona koji mogu imati izravan utjecaj na debljinu i rast kose. Dovoljno cinka u prehrani će se pobrinuti da kosa bude zaštićena.

Orašasti plodovi

Orasi i indijski oraščići su odličan izvor cinka, važnog minerala koji može usporiti gubitak kose i stanjivanje.

U orasima se nalazi i selen. Ovaj važan mineral je ključan za zdravlje vlasišta, te smanjuje vjerojatnost da ćete dobiti perut.

Mahunarke

Mahunarke su važna hrana za kosu. Bogate su željezom i cinkom, ali i proteinima koji su važni za zdravlje kose. Osim toga one sadrže biotin koji može spriječiti lomljenje kose.

Napravite masku za ispucane vrhove i suhu kosu!

Mrkve

Bolje su poznate po očuvanju vida, ali također pomažu održati korijen kose zdravim.

Sadrže vitamin A koji će pomoći da kosa bude sjajna održavanjem prirodnih ulja koja se nalaze u kosi.

Jaja

Proteini su bitni za izgradnju svakog pramena kose, a kosa može trpjeti ako ne jedete dovoljno proteina.

Dodavanje jaja u bilo kojem obliku (pečena ili kuhana) je izvrstan način hranjenja kose. Također, jaja su bogata biotinom i vitaminom B12.

Isprobajte prirodne tretmane za za lijepu kosu!

Tamno zeleno povrće

Raznolika prehrana ne samo da poboljšava zdravlje, već i izgled vaše kose. Tamno lisnato zeleno povrće, poput špinata i brokule, sadrži željezo i kalcij, važne hranjive tvari za kosu.

Također, izgled kose se poboljšava proizvodnjom prirodnih ulja, kao što je sebum. Ovo ulje je prirodni regenerator za kosu, a zelena hrana je puna vitamina A i C koji su potrebni za njegovu proizvodnju.

Perad

Nedostatak proteina u prehrani može biti problem za kosu. Može dovesti do lomljenja kose, a u kroničnim slučajevima i do gubitka boje kose. Piletina i puretina sadrže sve proteine koji su potrebni za zdravlje kose. Perad je također bogata željezom što je važno za održavanje zdravlja folikula.

Kamenice

Sadrže cink, mineral poznat po svojim antioksidativnim svojstvima bitan u održavanju zdravlja kose. Možete dobiti cink i iz govedine ili janjetine.

Isprobajte arganovo ulje za lijepu kožu i kosu!

Banane

Nedostatak vitamina B6 vodi do stanjivanja i gubitka kose. Ovaj važan vitamin B je odgovoran za pomaganje tijelu u apsorbiranju hranjivih tvari iz hrane koju jedemo.

Dostupnost ovog vitamina ima utjecaj na proizvodnju crvenih krvnih stanica. Te stanice pomažu folikulu kose pazeći da ima sve što je potrebno za rast sjajne kose.

Smeđa riža

Već smo razgovarali o važnosti proteina, međutim, proteini trebaju složene ugljikohidrate kako bi se osigurala energija za izgradnju jake kose. Smeđa riža je savršena za pružanje energije, a također je bogata vitaminom B, koji je potreban za rast jake kose.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije