Najbolje i najgore namirnice za alergičare

Najbolje i najgore namirnice za alergičare

Najbolje i najgore namirnice za alergičare
  • Objavljeno: Utorak, 30.04.2013.
  • Broj pregleda: 12.797
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šmrcanje, kašljanje, suzne i nadražene oči i bol u grlu su neki od razloga zašto se veliki broj ljudi ne veseli proljeću.

Imunološki sustav osoba koje pate od alergija bez potrebe reagira previše zaštitnički na bezopasne vanjske čimbenike, odnosno alergene. Tijelo u tim situacijama počinje oslobađati histamin koji je jedan od najpoznatijih pokretača alergijskih reakcija.

Ako se već duže vrijeme borite s alergijama, vjerojatno ste već naučili na koje načine ublažiti simptome alergije, bilo da je to uzimanje lijeka ili prirodnih spojeva za ublažavanje simptoma alergija.

Dio prevencije je izbjegavanje stvari koje u velikoj mjeri mogu pogoršati simptome alergija, uključujući i neke namirnice.

Isprobajte 3 biljke koje ublažavaju simptome alergija!

Donosimo vam popis namirnica koje su najbolje za ublažavanje simptoma alergija, ali i onih koje mogu značajno pogoršati simptome.

Riba

Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline mogu značajno smanjiti rizik od nastanka novih vrsta alergija, i smanjiti simptome postojećih alergija. Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su masna riba i orasi. Omega 3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje, zbog čega blagotvorno djeluju na imunološki sustav.

Znanstvenici su dokazali da je u zemljama s povećanim postotkom potrošnje ribe, značajno manja stopa astmatičara i alergičara.

Jabuka

Jabuka sadrži spojeve koji mogu ublažiti simptome alergije. Vitamin C štiti od alergija i od astme. Antioksidans kvercetin, koji se nalazi u kori jabuke, rajčicama i luku, prema nekim istraživanjima štiti zdravlje i poboljšava rad respiratornog sustava.

Pripremite čaj od kurkume, limuna i meda za ublažavanje sezonskih alergija!

Ostali dobri izvori vitamina C su naranče, crvena paprika, jagode i rajčice. Sve ove namirnice uz vitamin C sadrže još niz drugih hranjivih i važnih nutrijenata.

Crveno grožđe

Popularni resveratrol, antioksidans koji se nalazi u kori crvenog grožđa i crno vino čini ljekovitim, ima protuupalna svojstva i smanjuje simptome alergija.

U jednom istraživanju se pokazalo da svakodnevno konzumiranje voće, naročito jabuka, naranči, grožđa i rajčica, značajno smanjuje simptome alergija.

Napitci

Začepljeni dišni putovi su jedan od najčešćih simptoma alergija. Stari prirodni lijek za začepljene dišne putove je topli napitak ili juha.

Toplo piće može razrijediti sluz koja uzrokuje začepljenost, a istovremeno hidratizira. Ako niste ljubitelj juhe ili toplih napitaka, udišite paru tijekom tuširanja.

Najgore namirnice

Celer

Neki alergeni dolaze iz iste porodice biljaka, bez obzira što to mogu biti vaše omiljeno voće ili povrće. Ako ste alergični na trave, trebate uzeti u obzir da možete biti alergični na biljke koje su srodne travama. Stručnjaci ističu da biljke kao što su kukuruz, riža ili pšenica mogu biti potencijalni alergeni.

Celer, breskve, rajčice i lubenice nekim osobama mogu pogoršati simptome alergija. Druge vrste na koje trebate pripaziti su banane, jagode, krastavac i tikvice.

Začinjena hrana

Samo mala količina prekomjerno začinjene hrane može značajno pogoršati simptome alergija. Kapsaicin, koji papričicama daju ljut okus, dokazano pogoršava simptome alergija. Vaš nos može početi naglo curiti, oči postati suzne, a čak možda počnete kihati.

Pripremite napitak od kurkume i maslinovog ulja za ublažavanje alergija i astme!

Ove reakcije se mogu javiti i kod osoba koje ne pate od alergija. Ipak, ako ste primijetili da ste skloni alergijama, izbjegavajte pretjerano začinjenu hranu kako ne biste pogoršali simptome.

Alkohol

Jeste li ikada primijetili da vam nos počne curiti nakon pića ili dva? Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, zbog čega obrazi postanu rumeni, a nos počne curiti.

Alkohol sadrži veliku količinu histamina, koji je potpuno prirodan sastojak nekih pića, a njegova se razina povećava procesom fermentacije. Ipak, alkohol ne pogoršava svim osobama simptome alergija pa je odluka isključivo na vama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije