Najbolji savjeti za smanjenje trbuha

Najbolji savjeti za smanjenje trbuha

Najbolji savjeti za smanjenje trbuha
  • Objavljeno: Srijeda, 24.09.2014.
  • Broj pregleda: 4.462
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mast na području trbuha nije samo estetski problem. Trebate znati da je mast na području trbuha najopasnija za vaše zdravlje. Ona počinje okruživati vaše unutarnje organe i povećava razinu hormona stresa, ali i spojeva koji mogu uzrokovati kroničnu upalu. Istraživanja su pokazala da višak masti na području trbuha povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Uvijek budite u pokretu

Visceralna mast, odnosno mast koja okružuje vaše unutarnje organe, se najbrže gubi aerobnim vježbama. Povećajte razinu aktivnosti cijelog dana, svakog dana. Radite sve vježbe koje ubrzavaju rad srca, kao što su hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili plivanje. Važno je da svaku priliku za kretanje i iskoristite.

Povećajte unos proteina

Proteini su ključni za mršavljenje. Vaše tijelo tijekom starenja počinje proizvoditi više inzulina jer stanice mišića prestaju adekvatno reagirati na inzulin. Inzulin potiče pohranjivanje masti, naročito na području trbuha. Visok unos proteina može spriječiti inzulinsku rezistenciju. Pretile osobe često ne unose adekvatnu količinu proteina i imaju više masti na području abdomena.

Povećajte unos nezasićenih masti

Zasićene masti se lakše pohranjuju u tijelu, u odnosu na nezasićene. Istraživanja su pokazala da osobe čija se prehrana većim dijelom sastoji od nezasićenih masti, imaju manji postotak masnog tkiva u tijelu, a veći postotak mišićne mase. Nezasićene masti možete pronaći u biljnim uljima, orašastim plodovima, ribi i morskim plodovima i sjemenkama.

Povećajte unos jabučnog octa

Pretile osobe koje počnu svakodnevno uzimati jednu do dvije žlice jabučnog octa, osjećaju smanjenje postotka masti u tijelu, naročito postotka visceralnog masnog tkiva. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni u to na koji način jabučni ocat pospješuje mršavljenje, ali vjeruju da je za to zaslužna kiselina koja pospješuje sagorijevanje masti.

Naspavajte se

Ako svake večeri spavate tek 5 do 6 sati, povećavate rizik od nastanka pretilosti. Istraživanja su pokazala da osobe koje ne spavaju dovoljno imaju povećan rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Održavajte jednak ritam spavanja

Važno je da se svih dana u tjednu budite i odlazite spavati u otprilike isto vrijeme. Na taj način ćete spriječiti usporavanje metabolizma, do kojega dolazi kada se vaše tijelo suočava s promjenama rutine. Nagle i učestale promjene u ritmu spavanja mogu uzrokovat povećanje razine hormona stresa.

Počnite svakodnevno piti zeleni čaj

Zelen čaj sadrži katehine, spojeve s antioksidacijskim djelovanjem, koji pospješuju potrošnju masti na području trbuha. Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno vježbaju i uz to ispijaju zeleni čaj, brže primjećuju prve rezultate vježbanja, za razliku od osoba koje vježbaju, ali nemaju naviku ispijanja zelenog čaja.

Povećajte unos vlakana

Veliki broj ljudi ne unosi adekvatnu količinu vlakana. Vlakna su neophodna za obavljanje svih tjelesnih funkcija. Vlakna će pospješiti rad probavnog sustava, ubrzati metabolizam i potaknuti izbacivanje toksina i otpada iz tijela.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije