Najzdravije namirnice za prosinac
Jesti sezonski znači jesti raznoliko, jesti ono što raste u prirodnim uvjetima, u skladu s prirodom i u konačnici, jesti zdravije, bolje i ukusnije.
Kada bismo svoju prehranu ograničili samo na sezonske namirnice, jeli bismo raznoliko, uštedjeli novac, uživali u boljim okusima i poštedjeli prirodu.
Ako vam nedostaje razloga zašto biste trebali jesti sezonsku hranu, možda vas ovo uvjeri:
- Sezonska hrana je jeftinija – naravno da ćete više platiti brusnicu usred ljeta, nego što biste ju platili u jesen. Plaćanjem hrane plaćate i njezin uzgoj, koji je znatno jednostavniji i jeftiniji kada se hrana uzgaja u vrijeme kada je to predviđeno.
- Sezonska hrana je ukusnija – ako ćete jesti namirnice na vrhuncu njihove sezone, uživat ćete u punom bogatstvu okusa jer su sazrijevale u prirodnim uvjetima, zbog čega imaju potpuno prirodan i odličan okus.
- Sezonska hrana je bolja za okoliš – uzgajanje krivih namirnica na krivom mjestu i u krivo doba godine znači povećano korištenje kemijskih spojeva koje ne štete samo namirnicama, već i prirodi.
- Sezonska hrana je zdravija – kao što će kemijski spojevi za uzgoj narušiti ljekovita svojstva namirnica, isto tako će imati negativno djelovanje na zdravlje. Rezultat toga je da jedete nešto za što mislite da je zdravo, a ustvari trujete vlastito tijelo. Kada biste jeli sezonski, sigurno biste jeli i zdravije.
Prije nego što otkrijete koji su slasni zimski plodovi najzdraviji u ovom mjesecu, pogledajte vodič u kojem se nalaze božićni recepti s tim ukusnim namirnicama.
Naranča
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Naranča je jedna od najzdravijih namirnica svijeta.
Limun
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu različitih jela pa čak i kao začin.
Grejp
Također sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Grejp je intenzivnog okusa koji ne odgovara velikom broju ljudi.
Mandarina
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Mandarine su ukusne i ne trebaju im nikakvi dodaci. Najzdravije su svježe.
Jabuka
Jabuke sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Jabuka pripada najzdravijim namirnicama svijeta, a jako je dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Ako imate priliku, svakako jedite jabuke iz organskog uzgoja jer je jabuka voće s gotovo najvišom razinom pesticida.
Nar
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline, a odličan izvor vitamina C i K. Nar je ukusan i odlično se slaže s različitim namirnicama.
Brusnica
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Jako je dobar izvor vitamina E i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.
Dunja
Ugodnog je mirisa i okusa. Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C.
Kivi
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, kalija i bakra. Odličan je izvor vitamina C i K.
Recepte s najzdravijim namirnicama iz prosinca možete pronaći u vodiču ili klikom na gornju sliku.
Špinat
Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.
Kupus
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.
Brokula
Jedna je od najzdravijih vrsta namirnica. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Brokula je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana, zbog čega je krajnje vrijeme da ju počnete konzumirati češće.
Mrkva
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana i jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.
Celer
Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalija i mangana. Celer je odličan za pripremu kremastih juha.
Cvjetača
Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Cvjetaču je lako pripremati i bit će odličan prilog različitim jelima.
Prokulice
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice ćete zavoljeti ako ćete ih pripremati na pravi način.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345