Ne gulite koru

Ne gulite koru

Ne gulite koru
  • Objavljeno: Utorak, 03.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnogi ljudi imaju običaj guliti koru sa voća i povrća, jer im je tako slađe jesti, ali ni ne znaju da na taj način odbaciju veoma bitne vitamine.

Naime, profesori sa sveučilišta na Floridi ističu da se neki za zdravlje najznačajniji antioksidanski kriju upravo u kori. U kori i ispod kore mnoštvo je vitamina, minerala i pigmenata. Savjetujemo vam da ukoliko nije trenitarana nekim kemijskim sredstvima koru ipak pojedete, jer ćete na taj način možda zaustaviti pojavu bora ili čak pobijediti rak.

Niskokalorični krastavac

Kora ovog niskokaloričnog povrća sastoji se od silicija koji predstavlja sastavni dio kolagena, a on sprječava nastanak bora. Eksperti predlažu najmanje pet miligrama dnevno unosa silicija, što predstavlja količinu koju sadrži kora jednog krastavca.

Naranča čuva kožu

Vanjska kora naranče sadrži d-limonene, koji su smrtni neprijatelj UV zraka. Studija koju su proveli istraživači na sveučilištu u Arizoni pokazuje da samo jedna čajna žlica narančine kore tjedno reducira rizik od razvoja karcinoma kože za čak 30 posto. I narančinu koru možete umiješati u svoju omiljenu salatu.

Patlidžan je odličan za mozak

Kora samo jednog patlidžana sadrži oko 300 miligrama nasunina, antioksidansa koji sprječava oštećenja moždanih ćelija. Ukoliko ga ogulite, izgubit ćete i 200 miligrama kalija koji sprečava spazam mišića, 13 miligrama magnezija koji pojačava imunitet i tri grama izuzetno važnih vlakana koja potiču mršavljenje. Naravno, treba biti što svježiji i mlađi jer stariji patlidžan ima gorču koru.

Šta skriva jabuka

Istraživanja Univerziteta "Cornell" su pokazala da kora jabuke sadrži za 87 posto više fitokemikalija koje su vrlo djelotvorne u borbi protiv karcinoma nego sama jabuka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije