Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Alge - zdravlje i ljepota iz plavih dubina

Alge - zdravlje i ljepota iz plavih dubina

Alge - zdravlje i ljepota iz plavih dubina
  • Objavljeno: Utorak, 03.02.2009.
  • Broj pregleda: 4.313
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Značaj algi

Zelene alge, plave alge, crvene alge, smeđe alge - rasplesano vodeno bilje u Neptunovim vrtovima. Iako ovo morsko povrće raste duboko ispod morske površine, čovjek je našao načina kako i u moru krenuti i bogatu berbu.

Ako ste ikada probali sushi ili neki drugi azijski specijalitet, sigurno ste se i sami uvjerili kako ova namirnica, može imati divan ukus. Ljekovite tvari koje sadrže pojedine alge, takozvane mikroalge, na tržištu se nude u obliku tabela ili praška kao dodatak prehrani.

Makroalge i mikroalge

Alge se djele u dvije osnovne skupine: makroalge i mikroalge. Makroalge su one koje podrazumjevamo pod morskim algama, podvodno bilje. U ovu skupinu spadaju smeđe, zelene i crvene alge. One se upotrebljavaju u kulinarstvu u mnogim azijskim kuhinjama. Druga skupina su mikroalge, plave odnosno modrozelene alge koje zapravo i nisu alge nego posebna vrsta bakterija. Ako imate akvarij, zasigurno ste ih već vidjeli jer se pojavljuju najprije na staklu muteći pogled kroz vodeni svijet.

Tradicija azijske kuhinje

Japanci zbog nedostatka obradivih površina tradicionalno su usmjereni na hranu iz mora, kojoj mogu zahvaliti za vitalnost i dugovječnost. Neke od algi koje se koriste su;

Agar agar - alga iz porodice geldium (crvena mirisna alga). Može se nabaviti u obliku bijelog praha ili pahuljica. Neutralnog je okusa, upotrebljava se kod pripreme želea. Ima blago laksativno djelovanje.

Arame - su alge iz Tihog oceana, slične zelenim listovima hrasta. Kada se osuše izdrobe se i dobiju se končane niti. Kuhanjem postaju slatkaste. Mogu se kuhati samostalno ili sa tanko rezanim povrćem. Bogate su vlaknima, kalcijem, željezom i jodom. Preporučuju se kod menstrualnih tegoba.

Wakame - su jedne od najpopularnijih algi u Japanu. Beru se u proljeće, suše se, blanširaju u vrućoj vodi, namaču u hladnoj te ponovo suše. Sadrže mnogo kalcija, vitamina C i B. Jedu se kuhane u juhama i salatama. Ukusne su sa korjenastim povrćem i lukom. Neizostavne su u japanskoj juhi miso.

Nori - je alga koja se bere u proljeće i ljeto a suši se na bambusu. Sastavni je dio japanskog specijaliteta sushi. Izvorno je to crvena alga, ali procesom proizvodnje postaje zelena ili crna. Bogata vitaminom C, željezom i kalcijem. Može se nabaviti u tankim listićima.

Dulse - raste u grmovima, ljubičasto?crvene boje. Osim u azijskoj kuhinji poznata je i u Škotskoj, Welsu, Irskoj i Kanadi gdje je bila dio tradicionalne kuhinje sve do 20. stoljeća. Može se jesti sirova. Najbolja je u kombinaciji sa lukom i zobi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije