Oprezno s ostacima: Koliko dugo smijete čuvati hranu od blagdana

Oprezno s ostacima: Koliko dugo smijete čuvati hranu od blagdana

Oprezno s ostacima: Koliko dugo smijete čuvati hranu od blagdana
  • Objavljeno: Utorak, 28.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Mnogima je teško zamisliti blagdane bez stola prepunog tradicionalnih blagdanskih jela i slastica. U slučaju da ste napravili prevelike količine hrane koju niste stigli pojesti, dobra vijest je da ih možete pohraniti i konzumirati kasnije.

Kako biste maksimalno iskoristili ostatke blagdanske hrane, važno je da ih čuvate pravilno. Ako se hrana ne čuva pravilno i ako se ne pojede u određenom vremenskom razdoblju, postoji ozbiljan rizik od trovanja hranom. Većina ostataka hrane ostat će svježa i sigurna za konzumaciju nekoliko dana nakon pripreme ako ih čuvate u hladnjaku, dok u zamrzivaču mogu izdržati i nekoliko mjeseci.

Pečena purica

Sočna, hrskava i ukusna purica je glavna zvijezda blagdanskog stola. Ostatke pečene puretine (ili bilo koje druge peradi) je potrebno pohraniti u frižider u roku od 2 sata nakon posluživanja. Prije stavljanja u frižider odvojite kosti od mesa i uklonite eventualne ostatke nadjeva ili umaka. Ako vam je ostala veća količina mesa, najbolje ju je podijeliti na manje porcije i svaku staviti u zasebnu posudu s poklopcem.

Pravilno pohranjenu perad možete čuvati u hladnjaku 3 do 4 dana. Osim toga, ostatke purice možete i zamrznuti u plastičnim posudama ili vrećicama za zamrzavanje. U tom slučaju bit će sigurni za konzumaciju oko 4 mjeseca.

Otkrivamo koje namirnice ne smijete zamrzavati!

Pečenka i odojak

Još jedno od tradicionalnih mesnih jela koja se pripremaju u božićno vrijeme svakako su pečenke. Pravila su slična kao i kod čuvanja ostataka pečene purice. Meso je najbolje odvojiti na manje porcije i pohraniti u hladnjak na 3 do 4 dana. U zamrzivaču ovo meso možete držati do 4 mjeseca. Važno je da prilikom zamrzavanja istisnete što je više zraka moguće, kako biste izbjegli stvaranje ozeblina na mesu. Također, pazite na to da kada zagrijavate ostatke pečenog mesa zagrijete točno onu količinu koju planirate pojesti, jer nije preporučljivo više puta zagrijavati pečeno meso.

Bakalar i druga riba

Tajna čuvanja termički obrađene ribe u hladnjaku je njezina kvaliteta. Kvalitetnu termički obrađenu ribu iz provjerenog uzgoja možete čuvati u hladnjaku 2 do 3 dana. Također, moguće ju je i zamrznuti te joj time produljiti vijek trajanja na 4 mjeseca. Ipak, ako ste pripremili tradicionalni bakalar na juhu s krumpirom, uzmite u obzir da krumpir nije poželjno zamrzavati zbog velikog udjela škroba koji sadrži. Prije zamrzavanja uklonite krumpir te zamrznite samo bakalar.

Saznajte koliko često jesti ribu i koje su zdravstvene prednosti ribe

Francuska salata

Postoje brojne varijacije francuske salate, nekima je jabuka obavezan sastojak, dok ju drugi ne mogu zamisliti bez kuhanih jaja. Bez obzira na to koja je vaša omiljena kombinacija ovog popularnog jela, pazite da je ne pripremate u količini koju nećete moći pojesti, kako ju ne biste morali baciti. Naime, zbog majoneze, vrhnja, kuhanog povrća i drugih sastojaka se francuska salata može jako brzo pokvariti. Zbog toga francusku salatu trebate čuvati u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi najdulje 3 do 4 dana. Zamrzavanje francuske salate pak nije preporučljivo.

Ako još uvijek niste pripremili francusku salatu, otkrivamo vam 5 najboljih recepata koji će vas inspirirati!

Sarma

Još jedno nezaobilazno jelo koje se nalazi na blagdanskom stolu u brojnim kućanstvima je njezino veličanstvo sarma. Pojedini zagriženi ljubitelji sarme tvrde da je sarma najukusnija dan poslije. S obzirom na to da se često kuha u većim količinama, sarmu treba pohraniti i podgrijati na odgovarajući način. Sarma može stajati u hladnjaku 3 do 4 dana, a najbolje je da ju podijelite po porcijama i spremite u plitke posude s poklopcem. Također, pravilno pohranjenu sarmu možete i zamrznuti te ju tako čuvati 3 do 4 mjeseca. Sarmu obavezno trebate zagrijavati nešto dulje od drugih jela, kako bi i meso u sredini bilo zagrijano.

Torte i kolači

Koliko dugo smijete čuvati kolače i torte u frižideru ovisi o sastojcima i načinu pripreme. U većini slučajeva, torte i kolače koji imaju kremu od maslaca ili ganache preljev smijete držati u frižideru 3 do 4 dana. Ako je pak riječ o slasticama koje sadrže kremu od sira ili slatkog vrhnja, one su sigurne za konzumaciju najdulje 2 dana nakon pripreme, a također moraju biti u frižideru. Gotovo sve vrste kremastih kolača smijete čuvati u zamrzivaču 2 do 3 mjeseca. Prije ponovne konzumacije ih je potrebno ostaviti da se u potpunosti odmrznu.

Saznajte koliko dugo i na koji način možete čuvati domaće kekse!

Bez obzira na to koju vrstu hrane planirate zamrznuti, obavezno vodite računa o tome da odmrznutu hranu trebate konzumirati što prije, kao i to da jednom odmrznutu hranu nije poželjno ponovno zamrzavati. Svakako prilikom zamrzavanja na svaku porciju stavite oznaku s datumom, kako biste znali koliko dugo će biti sigurna za jelo.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije