Ovo su najzdravije namirnice u veljači!

Ovo su najzdravije namirnice u veljači!

Ovo su najzdravije namirnice u veljači!
  • Objavljeno: Subota, 08.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jesti sezonski znači jesti raznoliko, jesti ono što raste u prirodnim uvjetima, u skladu s prirodom i u konačnici, jesti zdravije, bolje i ukusnije.

Kada bismo svoju prehranu ograničili samo na sezonske namirnice, jeli bismo raznoliko, uštedjeli novac, uživali u boljim okusima i poštedjeli prirodu.

Ako vam nedostaje razloga zašto biste trebali jesti sezonsku hranu, možda vas ovo uvjeri:

  • Sezonska hrana je jeftinija – naravno da ćete više platiti brusnicu usred ljeta, nego što biste ju platili u jesen. Plaćanjem hrane plaćate i njezin uzgoj, koji je znatno jednostavniji i jeftiniji kada se hrana uzgaja u vrijeme kada je to predviđeno.
  • Sezonska hrana je ukusnija – ako ćete jesti namirnice na vrhuncu njihove sezone, uživat ćete u punom bogatstvu okusa jer su sazrijevale u prirodnim uvjetima, zbog čega imaju potpuno prirodan i odličan okus.
  • Sezonska hrana je bolja za okoliš – uzgajanje krivih namirnica na krivom mjestu i u krivo doba godine znači povećano korištenje kemijskih spojeva koje ne štete samo namirnicama, već i prirodi.
  • Sezonska hrana je zdravija – kao što će kemijski spojevi za uzgoj narušiti ljekovita svojstva namirnica, isto tako će imati negativno djelovanje na zdravlje. Rezultat toga je da jedete nešto za što mislite da je zdravo, a ustvari trujete vlastito tijelo. Kada biste jeli sezonski, sigurno biste jeli i zdravije.

Povrće

Cikla

Cikla sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Bogata je vitaminom C, željezom i magnezijem. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.

Može se poslužiti kao salata ili možete pripremati razne juhe, priloge, sokove ili pak kolače.

Brokula

Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola te mnogo proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selenija. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Brokula je ukusna namirnica koju je izuzetno lako pripremiti. Možete ju pripremati na razne načine, tako da napravite juhu, složenac, tjesteninu ili ju jednostavno pirjate na pari.

Prokulice

Prokulice sadrže malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija i fosfora, dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kao i kalija i mangana.

Prokulice karakterizira specifičan okus, zbog čega većini ljudi nisu prvi vrhu liste omiljenog povrća i jako ih rijeko konzumiraju. Iako kuhane prokulice imaju neobičan, pomalo gorkast okus, mogu biti jako ukusne ako ih pravilno pripremite.

Rukola

Ovo je jedna od najpristupačnijih namirnica koja raste na gotovo svim travnatim površinama. Sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina, a odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Također, obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom.

Rukolu možete pripremati na razne načine, koristiti ju za brojne umake, a najčešće se konzumira kao salata. Uz malo mašte može biti ukusan i zdrav nadjev za pizzu ili pesto umak za tjesteninu.

Voće

Kruške

Kruške sadrže nisku razinu zasićenih masnih kiselina. Sadrže mnogo kalcija, klora, željeza, magnezija, natrija i sumpora, bakra, fosfora, kalija, vitamina A, B1, B2, C, E i odličan su izvor folne kiseline, zbog čega se preporučuju trudnicama i ženama koje planiraju djecu.

Kruške su odlične za pripremu toplih i hladnih jela pa možete napraviti krem juhu, voćnu salatu, razne deserte, ali i osvježavajući smoothieje i zdrave napitke.

Naranča

Naranča sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a ono po čemu je najpoznatija je velika doza vitamina C.

Naranča je odlična za pripremu sokova, voćnih salata i slastica, a možete pripremati i salate s povrćem ili razne umake koji odlično pašu uz riblja jela.

Grejp

Iako je pomalo gorkast, grejp je zapravo bogat izvor prirodnih šećera, vitamina C, A, E, K i B. Sadrži kalcij, fosfor i kalij. Odličan je izvor flavonoida i likopena.

Grejp je odličan za pripremu sokova, a posebno se dobro slaže sa sokom od naranče koji smanjuje gorčinu grejpa. Osim sokova, grejp može poslužiti za pripremu voćnih salata, umaka i čaja.

Isprobajte ove ukusne recepte:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije