Prehrana bez glutena

Prehrana bez glutena

Prehrana bez glutena
  • Objavljeno: Utorak, 23.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prošećite kroz dućan i primijetit ćete sve veći sadržaj polica posvećen hrani bez glutena, uključujući kolačiće, krekere i žitarice. Prehrana bez glutena je, bez sumnje, bitna za ljude sa celijakijom i kod onih s netolerancijom na gluten. Oba poremećaja mogu izazvati želučane grčeve, proljev, zatvor, nadutost, a u slučaju celijakije, eliminacija glutena sprječava simptome. Ali što je s ostatkom nas? Mogu li sportaši bez celijakije ili netolerancije na gluten očekivati bilo kakve zdravstvene ili sportske koristi od prelaska na hranu bez glutena? To je pitanje koje sportaši pitaju. Neki tvrde da ovaj način prehrane pomaže ublažavanju upala i probavnih problema. Ali većina sportaša ne bi trebala odustati od svojih peciva i tjestenine. Nema nikakvih dokaza da prehrana bez glutena pruža bilo kakve prednosti sportašima nad uravnoteženom prehranom koja sadrži gluten. Teorija da će uklanjanje pšenice iz prehrane olakšati upale, probavu i brzinu oporavka, jednostavno ne drži vodu.

Naravno, činite sebi uslugu, ako zamijenite obrađenu hranu s hranjivijim namirnicama, poput voća, povrća, orašastih plodova i graha. Neke od najvažnijih hranjivih žitarica (uključujući i heljdu, amarant, smeđu rižu i quinou) su, naravno, bez glutena i bogate s vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima.

Loše planiran prelazak na prehranu bez glutena može vam se obiti od glavu, što dovodi do neadekvatnog unosa kompleksnih ugljikohidrata, vitamina i minerala. I dok postoji mnogo zdrave hrane bez glutena, sportaši koji nisu oprezni mogu završiti jedući puno rafiniranih ugljikohidrata i dodatnih masti, što dovodi do debljanje.

Nije lako (ili jeftino) jesti hranu bez glutena. Sportaši koji vjeruju da gluten može biti uzrok želučanih tegoba, trebaju razgovarati sa svojim liječnikom. Oni za koje se otkrije da nemaju celijakiju, ali i dalje imaju simptome, mogu pokušati eliminirati gluten iz prehrane sedam do 10 dana za testiranje na osjetljivost. Ako u tom periodu nemaju uobičajene probavne tegobe, razlog može biti prehrana bez glutena.

Prije bilo kakve odluke potrebno je konzultirati se sa stručnjakom za prehranu. On vam može pomoći u izboru zdravijih namirnica i poboljšanju prehrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije