Šipak za dugovječnost

Šipak za dugovječnost

Šipak za dugovječnost
  • Objavljeno: Petak, 26.11.2010.
  • Broj pregleda: 4.817
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šipak (nar, morganj) je cijenjen kroz stoljeća zbog svoje ljekovitosti i ukusnog kiselog okusa. Simbol plodnosti u staroj Kini, Grčkoj i na Bliskom istoku, sadrži polifenole koji će pojačati vaše zdravlje i dugovječnost!

Sezona nara je od rujna do veljače, stoga su jesen i zima pogodno vrijeme za uživanje u njima. Prepun je moćnih antioksidansa, vitamina i minerala, kalija, folne kiseline i vlakana. Pronaći ćete 16% dnevne doze vitamina C, 4% vitamina A i 2% preporučene doze željeza u jednom šipku.

Mogranji su bogat izvor antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje štete našem DNK i staničnoj membrani, ostavljajući nas osjetljive na starenje i bolest. Sok šipka daje tijelu tri moćna polifenola: tanin, antocijan i elagičnu kiselinu koji se bore protiv raka i bolesti.

Kora nara i kora stabla nara koristi se za uklanjanje crijevnih parazita, a sok se smatra tonikom za srce i grlo. Osim zdravstvenih prednosti soka, antiupalna i antimikrobna svojstva nalaze se u ulju nara koji je dobar za blistav ten i povećanje elastičnosti kože.

Riječ predostrožnosti: sok nara može ometati određene lijekove. Dakle, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego konzumirate šipak.

Za ukusan doručak, uživajte u ovom jednostavnom receptu.

Sastojci:

  • 1 šalica niskomasnog jogurta
  • 2 žlice prženih oraha  
  • 2 žlice suhih brusnica  
  • 3 žlice sjemenki nara
  • sirovi organski med  


Izmiješajte sve sastojke zajedno i prelijte medom. Dobar tek!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije