Prehrana kod ulkusne bolesti
Peptički ulkus je vrijed, erozija ili otvorena rana na mukoznoj sluznici želuca ili dvanaesnika (početak tankog crijeva). Ovu bolest često prati bakterijska infekcija Helicobacter pylori, a ponekad je posljedica dugotrajne primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID).
U malom broju slučajeva ulkus mogu uzrokovati maligni tumori želuca ili pankreasa. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se ranije mislilo, ali mogu potaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome. Pojavi i pogoršanju simptoma peptičkog ulkusa može pridonijeti i prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i nepravilna prehrana.
Jednako tako, usvajanje određenih prehrambenih navika može smanjiti učestalost i intezitet simptoma bolesti.
Opće preporuke
- 1. Važno je "slušati" svoj organizam i izbaciti iz prehrane one namirnice koje dobro ne podnosite.
- 2. Neka Vaš zadnji obrok bude barem 3 sata prije spavanja. Kasni obroci mogu potaknuti lučenje želučane kiseline tijekom noći.
- 3. Izbjegavajte, ili smanjite konzumaciju kave, sa i bez kofeina, te gaziranih napitaka jer mogu povećati lučenje želučane kiseline.
- 4. Izbjegavajte jela pržena u dubokoj masnoći, pohana jela i jela koja su pripremljena na zapršci.
- 5. Jedite polagano i dobro sažvačite hranu, nastojite biti opušteni dok jedete, a dok jedete sjedite uspravno.
- 6. Namirnice koje sadrže velike količine šećera treba ograničiti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može izazvati simptome bolesti.
- 7. Alkohol i cigarete treba izbjegavati ili ograničiti.
- 8. Prehranom osigurajte izvore visokokvalitetnih proteina. Esencijalne aminokiseline, koje su sastavni dio proteina, neophodne su za sintezu tkiva, pa samim time potiču cijeljenje oštećenog tkiva.
Iako je izvanredan izvor visokovrijednih proteina i ima blago pufersko djelovanje, mlijeko ne bi trebali koristiti u svrhu olakšavanja simptoma bolesti. Naime, pokazalo se da je mlijeko snažan stimulator lučenja kiseline te najčešće izaziva suprotan učinak od onoga koji želimo. Slično djelovanje ima i meso.
Jaja, soja i druge mahunarke te riba mogu osigurati vrijedne proteine, a da pri tome ne isprovociraju simptome bolesti.
Mlijeko ne bi trebali koristiti u svrhu olakšavanja simptoma bolesti. Naime, pokazalo se da je mlijeko snažan stimulator lučenja kiseline te najčešće izaziva suprotan učinak od onoga koji želimo. Slično djelovanje ima i meso.
- 9. Obogatite svoj jelovnik namirnicama koje sadrže prehrambena vlakna, u prvom redu voćem i povrćem. Ove namirnice mogu smanjiti rizik za razvoj ulkusa, ili ukoliko već imate ulkus, mogu ubrzati oporavak. Vitamin A je dodatna pogodnost ovih namirnica jer potiče cijeljenje sluznice.
- 10. U prehranu uključite namirnice koje sadrže flavonoide, primjerice jabuke, celer, brusnice. Pokazano je da flavonoidi mogu spriječiti rast bakterije H. pylori.
- 11. Omega-3 masne kiseline također su pokazale zaštitno djelovanje, stoga u prehranu uvrstite ribu, posebice ribu iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa i haringe. Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su i orašasti plodovi, sjemenke lana te ulje repice.
- 12. Konzumiranje soka od svježeg kupusa ubrzava liječenje bolesti. Nutricionisti preporučaju konzumiranje pola decilitra soka dnevno, 10 do 14 dana. Dodatak soka od mrkve poboljšat će okus.
- 13. Znanstvenim studijama utvrđena je povezanost unosa linolne kiseline (iz povrća, sjemenki i ulja od sjemenki, posebno sjemenki lana) i sposobnost cijeljenja sluznice želuca i duodenuma te smanjene učestalosti pojave ulkusa.
- 14. U prehranu uključite fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike (tzv.'korisne bakterije'). Probiotici uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu i štite od štetnih bakterija i drugih patogenih mikroorganizama.
Hrana koja može imati dodatne pogodnosti
- Fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže probiotike
- Plava riba
- Laneno sjeme
- Sok od svježeg (sirovog) kupusa
Lista namirnica
Važno je "slušati" svoj organizam i izbaciti iz prehrane one namirnice koje dobro ne podnosite.
KRUH I ŽITARICE
Cjelovite ili obogaćene žitarice, pekarski proizvodi od cjelovitih ili obogaćenih proizvoda, pahuljice s obogaćenim ili cjelovitim žitaricama, krekeri, integralna riža i tjestenina.
POVRĆE
Svježe, smrznuto i konzervirano koliko se može podnijeti;sokovi od povrća - posebice sok od svježeg (sirovog) kupusa.
VOĆE
Svježe, smrznuto i konzervirano, koliko se podnosi;voćni sokovi koliko se podnose.
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Obrano mlijeko i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti (u umjerenim količinama);fermentirani mliječni proizvodi s dodatkom probiotičkih bakterija.
MESO I NADOMJESCI
Krto meso, svinjetina, teletina, janjetina i perad (bez kože), šunka, bijela riba; soja i proizvodi od soje, suhi grašak i grah pripremljen bez dodatka masnoća; juhe; umak od umjereno začinjenog mesa.
MASNOĆE I MEĐUOBROCI
Majoneza i salatni preljevi s niskim udjelom masti; maslinovo ulje, ulja od raznih sjemenki; voćni sladoled, šerbet, džemovi, tvrdi bomboni, graham krekeri i nemasni deserti; pereci, krekeri od riže.
OSTALO
Sjemenke, posebice sjemenke lana; sol, začini, začinsko bilje; kečap, ocat u umjerenim količinama; sva pića koja se mogu podnijeti.
Hrana koja može izazvati smetnje
KRUH I ŽITARICE
Pekarski proizvodi napravljeni od bijelog brašna, ili oni kojima su dodani orasi i sušeno voće, bijela riža, krekeri s visokim udjelom masnoća i soli.
POVRĆE
Povrće koje uzrokuje stvaranje plinova: brokula, luk, cvjetača, krastavac, paprika; povrće koje se priprema uz dodatak veće količine masnoća (npr. pohano); rajčice i proizvodi od rajčica.
VOĆE
Limun, grejpfrut, naranče, ananas, smokve, ribiz; sokovi od citrusa.
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Punomasno i čokoladno mlijeko, maslac, vrhnje, masni i pikantni sirevi.
MESO I NADOMJESCI
Jako začinjeno meso, kobasice, riba; svo prženo, masno i teško probavljivo meso, riba i perad; suhi grah i grašak pripremljeni uz dodatak veće količine masnoće.
MASNOĆE I MEĐUOBROCI
Krem juhe; jako začinjeni salatni preljevi; čips, kokice pripremane na maslacu, čokoladne torte i kolači, čokolada, kokos, krem bomboni.
OSTALO
Gazirana pića, kava (obična i bez kofeina) te ostala pića koja sadrže kofein; jaki začini i dodaci (primjerice češnjak, papar, čili, crvena paprika...); kiseli krastavci; alkoholna pića; nikotin, aspirin i protuupalni lijekovi koje ne podnosite.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345