Prehrana kod ulkusne bolesti

Prehrana kod ulkusne bolesti

Prehrana kod ulkusne bolesti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Broj pregleda: 25.508
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Peptički ulkus je vrijed, erozija ili otvorena rana na mukoznoj sluznici želuca ili dvanaesnika (početak tankog crijeva). Ovu bolest često prati bakterijska infekcija Helicobacter pylori, a ponekad je posljedica dugotrajne primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID).

U malom broju slučajeva ulkus mogu uzrokovati maligni tumori želuca ili pankreasa. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se ranije mislilo, ali mogu potaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome. Pojavi i pogoršanju simptoma peptičkog ulkusa može pridonijeti i prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i nepravilna prehrana.

Jednako tako, usvajanje određenih prehrambenih navika može smanjiti učestalost i intezitet simptoma bolesti.

Opće preporuke

  • 1. Važno je "slušati" svoj organizam i izbaciti iz prehrane one namirnice koje dobro ne podnosite.
  • 2. Neka Vaš zadnji obrok bude barem 3 sata prije spavanja. Kasni obroci mogu potaknuti lučenje želučane kiseline tijekom noći.
  • 3. Izbjegavajte, ili smanjite konzumaciju kave, sa i bez kofeina, te gaziranih napitaka jer mogu povećati lučenje želučane kiseline.
  • 4. Izbjegavajte jela pržena u dubokoj masnoći, pohana jela i jela koja su pripremljena na zapršci.
  • 5. Jedite polagano i dobro sažvačite hranu, nastojite biti opušteni dok jedete, a dok jedete sjedite uspravno.
  • 6. Namirnice koje sadrže velike količine šećera treba ograničiti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može izazvati simptome bolesti.
  • 7. Alkohol i cigarete treba izbjegavati ili ograničiti.
  • 8. Prehranom osigurajte izvore visokokvalitetnih proteina. Esencijalne aminokiseline, koje su sastavni dio proteina, neophodne su za sintezu tkiva, pa samim time potiču cijeljenje oštećenog tkiva.

Iako je izvanredan izvor visokovrijednih proteina i ima blago pufersko djelovanje, mlijeko ne bi trebali koristiti u svrhu olakšavanja simptoma bolesti. Naime, pokazalo se da je mlijeko snažan stimulator lučenja kiseline te najčešće izaziva suprotan učinak od onoga koji želimo. Slično djelovanje ima i meso.

Jaja, soja i druge mahunarke te riba mogu osigurati vrijedne proteine, a da pri tome ne isprovociraju simptome bolesti.

Mlijeko ne bi trebali koristiti u svrhu olakšavanja simptoma bolesti. Naime, pokazalo se da je mlijeko snažan stimulator lučenja kiseline te najčešće izaziva suprotan učinak od onoga koji želimo. Slično djelovanje ima i meso.

  • 9. Obogatite svoj jelovnik namirnicama koje sadrže prehrambena vlakna, u prvom redu voćem i povrćem. Ove namirnice mogu smanjiti rizik za razvoj ulkusa, ili ukoliko već imate ulkus, mogu ubrzati oporavak. Vitamin A je dodatna pogodnost ovih namirnica jer potiče cijeljenje sluznice.
  • 10. U prehranu uključite namirnice koje sadrže flavonoide, primjerice jabuke, celer, brusnice. Pokazano je da flavonoidi mogu spriječiti rast bakterije H. pylori.
  • 11. Omega-3 masne kiseline također su pokazale zaštitno djelovanje, stoga u prehranu uvrstite ribu, posebice ribu iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa i haringe. Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su i orašasti plodovi, sjemenke lana te ulje repice.
  • 12. Konzumiranje soka od svježeg kupusa ubrzava liječenje bolesti. Nutricionisti preporučaju konzumiranje pola decilitra soka dnevno, 10 do 14 dana. Dodatak soka od mrkve poboljšat će okus.
  • 13. Znanstvenim studijama utvrđena je povezanost unosa linolne kiseline (iz povrća, sjemenki i ulja od sjemenki, posebno sjemenki lana) i sposobnost cijeljenja sluznice želuca i duodenuma te smanjene učestalosti pojave ulkusa.
  • 14. U prehranu uključite fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike (tzv.'korisne bakterije'). Probiotici uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu i štite od štetnih bakterija i drugih patogenih mikroorganizama.

Hrana koja može imati dodatne pogodnosti

  • Fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže probiotike
  • Plava riba
  • Laneno sjeme
  • Sok od svježeg (sirovog) kupusa

Lista namirnica

Važno je "slušati" svoj organizam i izbaciti iz prehrane one namirnice koje dobro ne podnosite.

KRUH I ŽITARICE

Cjelovite ili obogaćene žitarice, pekarski proizvodi od cjelovitih ili obogaćenih proizvoda, pahuljice s obogaćenim ili cjelovitim žitaricama, krekeri, integralna riža i tjestenina.

POVRĆE

Svježe, smrznuto i konzervirano koliko se može podnijeti;sokovi od povrća - posebice sok od svježeg (sirovog) kupusa.

VOĆE

Svježe, smrznuto i konzervirano, koliko se podnosi;voćni sokovi koliko se podnose.

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI

Obrano mlijeko i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti (u umjerenim količinama);fermentirani mliječni proizvodi s dodatkom probiotičkih bakterija.

MESO I NADOMJESCI

Krto meso, svinjetina, teletina, janjetina i perad (bez kože), šunka, bijela riba; soja i proizvodi od soje, suhi grašak i grah pripremljen bez dodatka masnoća; juhe; umak od umjereno začinjenog mesa.

MASNOĆE I MEĐUOBROCI

Majoneza i salatni preljevi s niskim udjelom masti; maslinovo ulje, ulja od raznih sjemenki; voćni sladoled, šerbet, džemovi, tvrdi bomboni, graham krekeri i nemasni deserti; pereci, krekeri od riže.

OSTALO

Sjemenke, posebice sjemenke lana; sol, začini, začinsko bilje; kečap, ocat u umjerenim količinama; sva pića koja se mogu podnijeti.

Hrana koja može izazvati smetnje

KRUH I ŽITARICE

Pekarski proizvodi napravljeni od bijelog brašna, ili oni kojima su dodani orasi i sušeno voće, bijela riža, krekeri s visokim udjelom masnoća i soli.

POVRĆE

Povrće koje uzrokuje stvaranje plinova: brokula, luk, cvjetača, krastavac, paprika; povrće koje se priprema uz dodatak veće količine masnoća (npr. pohano); rajčice i proizvodi od rajčica.

VOĆE

Limun, grejpfrut, naranče, ananas, smokve, ribiz; sokovi od citrusa.

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI

Punomasno i čokoladno mlijeko, maslac, vrhnje, masni i pikantni sirevi.

MESO I NADOMJESCI

Jako začinjeno meso, kobasice, riba; svo prženo, masno i teško probavljivo meso, riba i perad; suhi grah i grašak pripremljeni uz dodatak veće količine masnoće.

MASNOĆE I MEĐUOBROCI

Krem juhe; jako začinjeni salatni preljevi; čips, kokice pripremane na maslacu, čokoladne torte i kolači, čokolada, kokos, krem bomboni.

OSTALO

Gazirana pića, kava (obična i bez kofeina) te ostala pića koja sadrže kofein; jaki začini i dodaci (primjerice češnjak, papar, čili, crvena paprika...); kiseli krastavci; alkoholna pića; nikotin, aspirin i protuupalni lijekovi koje ne podnosite.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije