Minerali

Minerali

Minerali
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najveći se broj nedostataka u prehrani odnosi na elemente u tragovima ili minerale, koji su uključeni u svih pet prethodno nabrojenih uzroka smrti. Nosioci su životnih funkcija organizma jer sudjeluju u enzimskom sustavu bez kojeg nema neophodnih biokemijskih procesa. Neki znanstvenici smatraju da su minerali važniji od vitamina jer se u živom organizmu gotovo nikako ne mogu stvoriti.

Nasljedni defekti i neki oblici raka zasigurno su između ostalog uvjetovani i nedostatkom jednog od mikroelemenata. Oko 250 000 beba se godišnje rađa u SAD s nasljednim defektima i sasvim je sigurno da su mnogi od tih slučajeva izazvani manjkom mikroelemenata u organizmu majke tijekom trudnoće. Od ukupnog broja smrtonosnih bolesti, u 70% slučajeva uključeni su na razne načine i elementi u tragovima.

Što su to elementi u tragovima?

Klasična definicija minerala koji ulaze u sastav našeg organizma bila bi: to su tvari koje se u organizmu nalaze u vrlo malim količinama, neki gotovo u tragovima (po tome su i dobili naziv - "elementi u tragovima"), ali su neophodni za normalno odvijanje izmjene tvari (metabolizma).

Nekad se smatralo da su četiri elementa (željezo, bakar, jod i cink) neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Tijekom posljednjih 30 godina tom je popisu dodano još desetak elemenata, ali najvjerojatnije ni to nije konačan broj.

Bakar, željezo, cink, kalcij, kalij, vanadij, krom, mangan, molibden, kobalt, jod, fluor, selen i neki drugi elementi nosioci su životnih funkcija organizma jer sudjeluju u enzimskom sustavu bez kojeg nema neophodnih biokemijskih procesa. Dovoljno je reći da su oni za enzime (naše katalizatore) isto što i kisik za disanje čovjeka. Njihov se nedostatak u prehrani očituje cijelim nizom naizgled beznačajnih oštećenja, ali na kraju ipak ozbiljnih, pa čak i smrtonosnih. Neki znanstvenici smatraju da su minerali važniji od vitamina jer se u živom organizmu gotovo nikako ne mogu stvoriti.

Obrađeno zdravlje

Suvremenim tehnološkim postupcima "obrađujemo" namirnice kako bi se što bolje održale, no pri tom ne vodimo računa o elementima u tragovima koji se nalaze u prirodnoj hrani. Rezultat takvih postupaka i takvog odnosa su namirnice koje po sadržaju kalorija odgovaraju propisanim pravilima i normama, no kad je riječ o prehrambenom (nutritivnom) sastavu takve namirnice spadaju u tzv. "prazne" kalorije, siromašne ili gotovo oskudne po sadržaju osnovnih nutritivnih komponenti. Danas se takva stanja nastoje izbjeći, odnosno ispraviti u onim slučajevima gdje je to moguće. Tako postoje postupci za vraćanjem izgubljenih tvari, pa se nerijetko susrećemo sa "obogaćenim" namirnicama. Ako se pažljivije razmotri vrlo često radi se o prostom vraćanju namirnici onog što joj je prethodno tehnološkim postupkom bilo oduzeto. Međutim, od spoznaje o ulozi nekog elementa u metabolizmu, do smišljenog dodavanja u prehrambene proizvode, vrlo je dugi put.

Nedostaje mi minerala?

Moramo priznati da nam se vrlo često događa da se bez nekog dodatnog razloga osjećamo loše i bezvoljno. Možda se upravo tada radi o nedostatku nekog važnog minerala u našem organizmu. Osim neadekvatnog načina prehrane i neurednog života, dugotrajno uzimanje lijekova poput steroida (npr. u tabletama za kontracepciju), prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, čak i svakodnevno trošenje velikih količina kave i čaja dovest će do manjka minerala u organizmu. Djelovanje svakog minerala ovisi o količini koju smo unijeli u organizam. Svaki element posjeduje biološko, farmakološko (ljekovito-terapeutsko) i toksično djelovanje. Dakako način djelovanja nekog minerala u odnosu na unesenu količinu ovisi o spolu, dobi, zdravstvenom stanju i načinu prehrane pojedinca.

Za vegetarijance

Osobe koje prakticiraju vegetarijansku prehranu posebno bi morale voditi računa o raznovrsnoj prehrani upotrebom namirnica koje mogu svojim nutritivnim sastavom zadovoljiti potrebu za mineralima, a da pri tome vlaknaste tvari kojih u vegetarijanskoj prehrani ima znatno više no u uobičajnoj "normalnoj" prehrani, ne smetaju unosu minerala i upijanju (resorpciji) u krvotok putem crijeva. Nerijetko se kod vegetarijanaca javlja nedostatak željeza i cinka, a kod onih koji ne jedu mliječne proizvode javlja se i manjak kalcija. Kalcij je važan za organizam žena u vrijeme trudnoće, dojenja i u menopauzi. Potrebnu dnevnu količinu kalcija svaka će žena dobiti popije li redovito dvije čaše mlijeka (bolje je ono koje nije "trajno pasterizirano" jer sadrži više kalcija u sebi), jogurt ili pojede 50 grama sira. Kava, čaj i alkohol loše utječu na upijanje kalcija putem crijeva. Bolje je piti "capuccino" ili "machiato" nego čistu kavu jer mlijekom unosimo i kalcij.

Osobe koje duže uzimaju antibiotike i lijekove koji potiču izlučivanje vode iz organizma (diuretike) moraju voditi računa o tome da mogu gubiti kalij iz organizma i zbog toga često osjećaju "trnce" u rukama i nogama i grčenje mišića. Moraju konzumirati banane, sirovo povrće, rajčice ili sok od rajčice, žitarice, voćne sokove kako bi taj nedostatak kalija ispravili.

Problemi sa štitnjačom

Oni koji imaju problema sa štitnjačom moraju se upitati unose li dovoljno joda u svoj organizam. Dovoljno joda unosimo u organizam upotrebom jodirane soli i konzumiranjem morskih "plodova". Kad smo već kod soli, treba naglasiti da su veće količine natrija iz soli potrebne samo kod teškog fizičkog rada i kod profesionalnih sportaša koji gube mnogo tekućine znojenjem. Tijelu je svakodnevno potrebna količina od 4 mg natrija na dan što se unese normalnom prehranom, bez dosoljavanja. Suvišak natrija samo šteti i dovodi do problema sa zdravljem.

Stres

Cink, bakar i magnezij važni su minerali koji nas štite od stresa (naročito magnezij), održavaju našu kožu i kosu nježnom (naročito cink) i spiječavaju nastanak anemije (naročito bakar jer pomaže željezu prilikom stvaranja crvenih krvnih zrnaca). Ova tri elementa nedostaju kod žena koje pate od tzv. predmenstrualnog sindroma, imaju krhku kosu, nokte i tanku kožu, a njihov se nedostatak uz željezo može javiti i kod obilnih menstrualnih krvarenja.

Dodatni preparati

Potrebno je napomenuti da prilikom upotrebe dodatnih preparata u obliku mineralnih nadopuna - tableta trebamo voditi računa o uputama za upotrebu koje daje proizvođač jer se vrlo lako može desiti da nekontroliranim unosom dovedemo svoj organizam u stanje "predoziranosti", odnosno u toksično stanje.

Kao primjer može se navesti selen. On je osobito potreban trudnicama, pušačima, starijim osobama, tinejdžerima, te svima koji se neuravnoteženo hrane. Važan je u prevenciji pojave visokog krvnog tlaka, kod pojedinih srčanih bolesti, a danas je postala "moda" isticati selen kao važan faktor u prevenciji raka. Selen u kombinaciji sa vitaminom E uspješno štiti strukture u našem organizmu od opasnog utjecaja slobodnih radikala, ali dnevne potrebe za selenom su izrazito male (0.2 mg na dan). Dovoljno je da tijekom dana konzumiramo mliječne proizvode, crni kruh ili plavu ribu ili jetru ili bubrege ili brokule, pa da podmirimo dnevnu potrebu za tim mineralom. Naime, potreban je oprez kod preparata selena jer dok su male količine dobro došle za organizam, samo nešto veće količine pokazuju toksične pojave, a u stanjima predoziranosti selen postaje kancerogeni čimbenik. Stoga oprezno kad su gotovi preparati minerala u pitanju!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije