Prirodni tretmani za dijabetes tipa 2

Prirodni tretmani za dijabetes tipa 2

Prirodni tretmani za dijabetes tipa 2
  • Objavljeno: Srijeda, 02.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šećer u obliku glukoze je glavni izvor energije za stanice tijela. Hormon inzulin omogućava glukozi u krvi da uđe u stanice. Kod dijabetesa tipa 2, tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili su stanice otporne na učinke inzulina.

Kao rezultat toga, glukoza se nakuplja u krvi, umjesto da ulazi u stanice, što uzrokuje lišavanje stanica energije. Ako visoke razine glukoze u krvi potraju, mogu oštetiti oči, srce, bubrege ili živce.

Postoje neki prirodni tretmani koji se razmatraju kao pomoć kod dijabetesa tipa 2. Ako ste zainteresirani za prirodni tretman uz standardnu terapiju, to smijete učiniti samo pod strogim nadzorom kvalificiranog zdravstvenog djelatnika. Ako se ne liječi, dijabetes koji nije pravilno kontroliran, može dovesti do posljedica opasnih po život.

Provjerite kako smanjiti rizik od nastanka dijabetesa za 20%!

Također, ne zaboravite obavijestiti svog liječnika o bilo kojem bilju, dodatku ili prirodnom tretmanu koji koristite, jer neki od njih mogu biti u interakciji s lijekovima koje uzimate i dovesti do hipoglikemije.

Ginseng

Iako postoji nekoliko različitih tipova ginsenga, većina studija o ginsengu i dijabetesu koristi američki ginseng, Panax quinquefolius. Te studije su pokazale da sjevernoamerički ginseng može poboljšati kontrolu šećera u krvi i glikoziliranog hemogobina (oblik hemoglobina u krvi koji se koristi za praćenje razine glukoze u krvi) u krvi.

Krom

Krom je bitan mineral u tragovima koji igra važnu ulogu u metabolizmu masti i ugljikohidrata te pomaže da stanice tijela pravilno reagiraju na inzulin. U stvari, studije su otkrile niske razine kroma u osoba s dijabetesom.

Provjerite koji su simptomi nedostatka kroma!

Postoje mnoge studije koje smatraju da krom može biti učinkovit, ali one su daleko od uvjerljivih. Kada su dovoljne razine kroma prisutne u organizmu, potrebne su mnogo niže količine inzulina. Nedostatak kroma je relativno čest kod bolesnika s dijabetesom tipa 2 i može uzrokovati da unos glukoze u stanice bude manje učinkovit.

Magnezij

Magnezij je mineral koji se prirodno nalazi u hrani kao što je zeleno lisnato povrće, orasi, sjemenke i žitarice. Magnezij je potreban za više od 300 biokemijskih reakcija. On pomaže regulirati razinu šećera u krvi, te je potreban za normalnu funkciju mišića i živaca, srčani ritam, imunološki sustav, krvni tlak, i za zdravlje kostiju.

Neke studije sugeriraju da niska razina magnezija može pogoršati kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2. Tu su također i neki dokazi da suplementi magnezija mogu pomoći s inzulinskom rezistencijom.

Imate manjak magnezija? Jedite ove namirnice!

Visoke doze magnezija mogu izazvati proljev, mučninu, gubitak apetita, slabost mišića, otežano disanje, niski krvni tlak i nepravilan rad srca. Magnezij može biti u interakciji s nekim lijekovima, poput onih za osteoporozu, visoki krvni tlak, kao i s nekim antibioticima, lijekovima za opuštanje mišića i diureticima.

Cimet

Nekoliko istraživanja je pokazalo da cimet poboljšava kontrolu glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Neka od tih istraživanja su pokazala da cimet može smanjiti razinu šećera u krvi smanjenjem inzulinske rezistencije.

Ako imate dijabetes, sjetite se da je liječenje doživotno opredjeljenje za praćenje razine šećera u krvi, zdrava prehrana, redovito vježbanje i, ponekad, lijekovi ili inzulinska terapija. Posavjetujte se s liječnikom ako imate bilo kakvih pitanja.

Cink

Mineral cink ima važnu ulogu u proizvodnji i skladištenju inzulina. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da osobe s dijabetesom tipa 2 imaju niže razine cinka zbog smanjene apsorpcije i izlučivanja cinka.

Prepoznajte manjak cinka na vrijeme!

Namirnice koje su odličan izvori cinka su svježe kamenice, korijen đumbira, janjetina, grašak, žumanjak, raž, goveđa jetra, lima grah, bademi, orasi, srdele, piletina i heljda.

Srebrna svilenica

Nekoliko preliminarnih studija sugerira da biljka srebrna svilenica može sniziti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Budući da srebrna svilenica može sniziti razinu šećera u krvi, ljudi koji uzimaju lijekove za dijabetes ili inzulin ne smiju uzimati srebrnu svilenicu osim ako nisu pod strogim liječničkim nadzorom.

Vanadij

Vanadij je mineral u tragovima koji se prirodno nalazi u tlu i mnogim vrstama hrane. Vanadij navodno poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Čini se da oponaša mnoga djelovanja inzulina u tijelu.

Korištenje vanadija za dijabetes, osobito bez nadzora liječnika se ne preporučuje jer je doza koja može utjecati na razinu glukoze u krvi potencijalno toksična.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije