Prednosti crnog čaja

Prednosti crnog čaja

Prednosti crnog čaja
  • Objavljeno: Srijeda, 02.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kao i zeleni čaj, crni čaj je izrađen od lišća biljke Camellia sinensis. Listovi se suše i fermentiraju, što daje čaju tamniju boje i bogatiji okus od zelenog čaja (koji ne podliježe procesu fermentacije).

Ovisno o tome koliko je jak, crni čaj sadrži oko 50 mg kofeina po šalici. Za usporedbu, zeleni čaj sadrži 8 do 30 mg po šalici, a kava sadrži 100 do 350 mg.

Crni čaj sadrži niz antioksidansa, koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala. Ovi antioksidansi uključuju kvercetin koji je odličan za borbu protiv upala i jača imunološki sustav.

Crni čaj sadrži prosječno 200 mg flavonoida u jednoj šalici, a predstavlja 78% svjetske proizvodnje čaja. To je najčešće konzumirani čaj u zapadnoj populacije. Crni čajevi sadrže složenije flavonoide nego zeleni čajevi.

Do danas su istraživanja o utjecaju crnog čaja na kardiovaskularno zdravlje dala mješovite rezultate. Na primjer, 2009. godine pregledom devet ranije objavljenih studija (uključujući ukupno gotovo 195.000 sudionika) dolazi se do zaključka da tri šalice crnog ili zelenog čaja dnevno smanjuju rizik od moždanog udara za 21 posto. Međutim, 2007. godine studija provedena na 31. odraslom osobom (u dobi od 55 godina i stariji) utvrđuje da šest mjeseci pijenja crnog čaja nije značajno utjecalo na kardiovaskularne faktore rizika.

U laboratorijskom istraživanju objavljenom u 2009., znanstvenici su otkrili da su spojevi iz crnog čaja bili učinkovitiji u usporavanju apsorpcije šećera u krvi od onih iz zelenog čaja i oolong čaja. Osim toga, studija iz 2009. provedena na 1.040 odraslih starijih osoba, utvrđuje da je dugotrajno uzimanje crnog i / ili zelenog čaja povezano s manjom učestalosti dijabetesa.

Dok neke studije pokazuju da redovita konzumacija crnog čaja može smanjiti rizik od raka, druge tvrde da nema poveznice između raka i unosa crnog čaja. Nadalje, neka istraživanja pokazuju da konzumacija crnog čaja može biti povezana s povećanim rizikom od raka dojke.

Za konzumaciju crnog čaja nije dokazano da može spriječi ili liječiti bilo koje zdravstveno stanje. Iako pijenje crnog čaja može ponuditi određene zdravstvene koristi, važno je konzultirati svog liječnika kako bi se utvrdilo koja količina može biti prikladna za vas. Kod nekih pojedinaca, visoke doze kofeina mogu dovesti do brojnih neželjenih efekata, kao što su anksioznost, povećan broj otkucaja srca, povišen krvni tlak i pogoršanje simptoma čira.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije