Sedam namirnica koje utažuju glad

Sedam namirnica koje utažuju glad

Sedam namirnica koje utažuju glad
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za uspješno mršavljenje i održavanje postignute težine od presudne je važnosti ravnomjerno održavanje šećera u krvi, a za to je potrebno jesti više puta dnevno i nikada ne dozvoliti da pregladnite. Sljedeće namirnice pomoći će vam da brzo utažite glad.

Krumpiri

Više smo puta pisali o dobrobiti krumpira i bez obzira što tko rekao, oni su dobri za dijetu. Odličan su izvor ugljkohidrata, vitamina B i C, željeza i raznovrsnih korisnih fitonutrijenata, te sami po sebi ne predstavljaju visokokaloričnu hranu. Naime, glavni problem u prehrani krumpirom predstavlja način kako ga pripremate te s čime ga jedete. Kad ste na dijeti, pečeni ili prženi krumpir se ne preporučuje, kao ni kuhani krumpir s kaloričnim preljevima.

Riba

Pripada najzdravijim namirnicama, posebice jer je kod nas još uvijek moguće nabaviti divlju ribu, a Jadran je još uvijek relativno čist. Istraživanja pokazuju da riba pomaže sagorijevanju masnoća u krvi. Podsjetimo i na omega-3 masne kiseline, kojih ima najviše u plavoj ribi, pa nju znanstvenici smatraju "najboljim protuupalnim sredstvom koje možete dobiti bez liječničkog recepta".

Soja

Nije samo zamjena za meso kod onih koji ne jedu meso, nego se preporučuje i mesojedima, kao jedan od sastojaka raznovrsne prehrane. Bogata je korisnim nutrijentima, a siromašna kalorijama. Soja je poznata kao izvor bjelančevina, no jedete li je u oblicima koji su nešto manje industrijski obrađeni, poput klica i neprerađenih plodova (soja je mahunarka), opskrbit ćete tijelo i s puno vlakana.

Sjemenke lana i laneno ulje

Masnoću nikako ne smijete isključiti iz prehrane bez obzira na dijetu, no trebalo bi izbjegavati životinjske masnoće. Maslinovo ulje odavno je poznato kao sjajan izbor, no nedavna istraživanja sve više govore o blagodatima lanenog ulja kod redukcijskih dijeta Bogato je omega-3 masnim kiselinama sporo se probavlja, pa osjećaj sitosti ostaje još dugo nakon obroka. Kao i u slučaju soje, sjemenke lana sadrže i vlakna, koja također doprinose osjećaju sitosti.

Ostale sjemenke i orašasti plodovi

Iako orašaste plodove i brojne sjemenke mnogi smatraju kaloričnim namirnicama, što djelomično jest točno, ovo je i dalje hrana koju treba uvijek jesti, posebno za male obroke u slučaju gladi. Naime, izrazito niskokalorična hrana poput povrća ne može nam dati sve važne nutrijente, pa su orašasti plodovi i sjemenke najbolji izbor kada govorimo o nešto kaloričnijoj hrani. Ima, naime, jednako kaloričnih ili čak puno kaloričnijih namirnica koje ni izbliza ne nude toliku količinu važnih nutrijenata.

Jogurt sa smanjenim udjelom masnoće

Mliječni proizvodi, prije svega jogurt i kefir, imaju veću nutricionističku vrijednost nego mlijeko. Najveći nedostatak mlijeka je što je bogato masnoćama životinjskog porijekla, pa svakako treba izbjegavati punomasno mlijeko, kao i mliječne proizvode od punomasnog mlijeka.

Jaja

Slično kao sjemenke i orašasti plodovi, jaja sadrže nešto više kalorija, no o njima smo također pisali kao o nutricionistički izrazito bogatoj i važnoj namirnici. U razvijenim zemljama prodaju se jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama, no svojih prednosti svakako imaju i domaća jaja, kakva ponegdje još uvijek možemo naći kod nas. Imate li priliku jesti jaja od kokica koje jedu organski uzgojen kukuruz i imaju prostora za kretanje, to je blago kakvo si malo tko u svijetu danas može priuštiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije