Što se događa kada jedete nezdrave grickalice?

Što se događa kada jedete nezdrave grickalice?

Što se događa kada jedete nezdrave grickalice?
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdrava prehrana je temelj zdravog života. Svakodnevno trebate unositi veliku količinu povrća i voća, nezasićene masne kiseline i cjelovite žitarice.

Naravno da povremeno možete uživati u nezdravim grickalicama, ali ako u njima pretjerujete u tolikoj mjeri da to već graniči s ovisnošću, vrijeme je da prestanete.

Ako ste često u iskušenju da pojedete neku nezdravu grickalicu, vrijeme je da se upoznate s tim što se s vašim tijelom događa kada jedete nezdrave grickalice!

U prvih 5 sekundi

U trenutku kada duboko prženu hranu stavite u usta vaše tijelo se suočava s velikim zadatkom da probavi i razgradi sve sastojke. Kako žvačete, žlijezde slinovnice počinju oslobađati enzime koji razgrađuju škrob u jednostavnije molekule, poznate kao maltoza.

Unutar jedne minute

Prožvakana hrana putuje putem jednjaka u želudac. Grickalice ne sadrže osnovne nutrijente (bakar, cink, magnezij) koji pomažu u probavljanju hrane. Želudac će provesti u prosjeku 4 sata da razgradi masti i kalorije i pripremi ih za sljedeću destinaciju - tanko crijevo. Vaše tijelo prema želucu usmjerava čak 20% više krvi nego inače kako bi potaknulo probavljanje hrane.

U roku od pet minuta

Razina šećera se naglo povećava. Želudac sav šećer (saharozu) usmjerava prema tankom crijevu. Tako se saharoza razgrađuje u glukozu i fruktozu, koje se apsorbiraju putem stijenki tankog crijeva. Tijelo gušterači šalje signale da počinje oslobađati inzulin koji šećer usmjerava prema stanicama.

Vjerojatno osjećate povećanu razinu energije. Ipak, ako se odlučite za intenzivniju fizičku aktivnost, velika je vjerojatnost da ćete se osjećati malaksalo jer je velika količina krvi usmjerena prema želucu.

Tijelo počinje oslobađati hormone sreće i dobrog raspoloženja kao što su endorfin i serotonin, zbog čega se osjećate tako zadovoljno i sretno.

U roku od sat vremena

Razina energije počinje naglo padati. Razina dobrih kemikalija (serotonin i endorfin) se također počinje smanjivati, a vaše raspoloženje trpi. Dolazi do novog osjećaja žudnje za grickalicama kako biste vratili osjećaj sreće i povećane razine energije.

U roku od 4 sata

Želudac je završio s razgradnjom masti i usmjerava ih prema tankom crijevu. Tamo se one razgrađuju u manje molekule i dolazi do nastanka masnih kiselina i kolesterola koje se smještaju u jetru, a zatim u krvožilni sustav. Masne kiseline, kao što su omega 3 masne kiseline, su dobre za srce, ali one koje se nalaze u nezdravim grickalicama se počinju taložiti na stjenkama arterija i sprječavaju protok hranjivih tvari i kisika.

Kasnije tokom života

Svakodnevno konzumiranje nezdravih grickalica će začepiti vaše arterije. Povećava se rizik od nastanka raka, dijabetesa tipa 2, kronične upale u tijelu, srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije