Što nutricionisti jedu svaki dan?

Što nutricionisti jedu svaki dan?

Što nutricionisti jedu svaki dan?
  • Objavljeno: Utorak, 16.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Važno je svakodnevno u tijelo unositi nutritivne tvari koje će osigurati pravilan rad svih organa, a istovremeno smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti.

Ove namirnice su nutritivne, štite zdravlje i imaju antioksidativno djelovanje, odnosno smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, za koje je dokazano da povećavaju rizik od nastanka bolesti, uključujući i različite vrste raka.

Avokado

Osim što sadrži masti koje su odlične za zdravlje srca i smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola, dok istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola, avokado će usporiti proces starenja i zaštititi od bolesti pružajući vašem tijelu čak 20 različitih vitamina i minerala.

Istraživanja su pokazala da je avokado odličan izvor vlakana, vitamina E i K, magnezija i kalija. Pospješuje mršavljenje iako sadrži visoku količinu masti. Ova kremasta namirnica će pospješiti apsorpciju antioksidansa iz drugih namirnica. Samo 2.5 žlice avokada dnevno će povećati razinu karotena u tijelu za čak 7 puta, a poznato je da karoten štiti od raka i srčanih bolesti.

Grah i mahunarke

Dokazano je da osobe koje redovito jedu grah i mahunarke imaju 22% manji rizik od nastanka pretilosti. Odličan su izvor vlakana, proteina, vitamina i minerala. Antioksidanse sadrže u gotovo istoj mjeri kao i bobičasto voće.

Čak i mala količina graha i mahunarki (1/2 šalice dnevno) je sasvim dovoljna da smanji ukupnu razinu kolesterola za 8%, a time i rizik od nastanka srčanih bolesti za 16%.

Đumbir

Kada je u tijelu prisutna kronična upala, povećava se rizik od prijevremenog starenja i nastanka raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i Parkinsonovu bolest. Kronična upala je vodeći uzročnik nastanka slobodnih radikala u tijelu, a može nastati iz raznih razloga, kao što su kronični stres, nezdrave životne navike i bolesti koje nisu dijagnosticirane.

Đumbir ima protuupalno djelovanje, a istraživanja su pokazala da smanjuje simptome osteoartritisa. Osobe koje svakodnevno uzimaju ekstrakt đumbira osjećaju manje boli i u manjoj mjeri uzimaju lijekove protiv bolova.

Bademi

Iako bademi sadrže dosta kalorija, one neće udebljati zato što se veći dio kalorija i masti ne apsorbira. No, to nije jedini razlog zbog kojeg bademi pospješuju mršavljenje. Proteini i vlakna će vas držati dulje sitima i regulirati apetit.

Poznato je da su bademi namirnica s niskim glikemijskim indeksom. To znači da neće uzrokovati nagli pad i porast razine šećera u krvi, a samim time nagle promjene raspoloženja i žudnju za grickalicama.

Citrusno voće

Samo jedna naranča će osigurati čak 120% ukupnog dnevnog postotka preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C ne služi samo za jačanje imuniteta, već i za mršavljenje, smanjenje razine slobodnih radikala i smanjenje rizika od nastanka metaboličkog sindroma, skupa medicinskih stanja koji uzrokuju dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.

Znanstvenici su dokazali da vitamin C pospješuje razgradnju masti, čime se značajno smanjuje njezino pohranjivanje. Osobe koje svakodnevno unose vitamin C imaju manji rizik od nastanka pretilosti.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je zdrava, to su pokazala brojna istraživanja. Pri tome mislimo na čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa. Iako ne zvuči istinito, svakodnevno konzumiranje tamne čokolade pospješuje mršavljenje.

Najbolje od svega jest činjenica da tamna čokolada pospješuje raspoloženje, a njezina antioksidativna djelovanja smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije