Zašto je avokado dobar za vitkost?

Zašto je avokado dobar za vitkost?

Zašto je avokado dobar za vitkost?
  • Objavljeno: Utorak, 03.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Avokado je poznat po tome što je odličan izvor dobrih masti. Porijeklom je iz Meksika, sadrži oko 322 kalorije i 29 grama masti. Avokado nedvojbeno možemo smatrati masnim voćem, ali ne na štetan način. Istraživanja su pokazala da avokado definitivno trebate uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu jer može potaknuti mršavljenje i zdravlje cjelokupnog organizma.

Regulira razinu kolesterola

Znanstvenici tvrde da povećanjem unosa avokada možete regulirati razinu kolesterola u tijelu. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija avokada u razdoblju od pet tjedana može smanjiti razinu kolesterola za 13.5mg/dl. To je sasvim dovoljno da se značajno smanji rizik od nastanka srčanih bolesti.

Pomaže u smanjenju opsega struka

Avokado je odličan izvor mononezasićenih i oleinskih masnih kiselina. One mogu pomoći u smanjenju abdominalne masti, što može pomoći u smanjenju rizika od nastanka metaboličkog sindroma, niza zdravstvenih stanja povezanih s debljanjem. Prehrana bogata mononezasićenim kiselinama može spriječiti raspodjelu masnog tkiva oko trbuha. Za razliku od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ulje avokada ima visok stupanj izgaranja. To znači da ga možete koristiti u pripremi hrane na visokoj temperaturi.

Poboljšava kvalitetu vaše prehrane

Avokado je odličan izvor vitamina i niza drugih važnih hranjivih tvari koje mogu smanjiti opseg vašeg struka. U jednom istraživanju se pokazalo da avokado poboljšava apsorpciju karotenoida, antioksidacijskih spojeva koji mogu pomoći u prevenciji stanica raka. Naime, avokado može poboljšati apsorpciju karotenoida za čak 3 do 5 puta bolje. Kako biste avokado što lakše mogli uvrstiti u svakodnevnu prehranu, možete početi koristiti ulje od avokada. Stručnjaci predlažu da ga koristite kao začin za salate.

Smanjuje razinu slobodnih radikala

Slobodni radikali napadaju vaše mitohondrije, a to sabotira vaš metabolizam. Slobodni radikali uzrokuju niz lančanih reakcija u tijelu koje uništavaju stanice i DNK, i uzrokuju niz drugih zdravstvenih problema. Antioksidanti iz svježeg voća i povrća mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, ali ne mogu doći do mitohondrija i tu nastaje problem. Kada vaši mitohondriji ne rade kako treba, to se odražava na rad metabolizma. Istraživanja su pokazala da mononezasićene kiseline iz avokada mogu pomoći mitohondrijima da se obrane od napada slobodnih radikala.

Regulira apetit

Jedna žlica avokada može pomoći u smanjenju žudnje za grickalicama, a istraživanja su pokazala da oni koji svakodnevno umjereno jedu avokado žudnju osjećaju čak 40% manju žudnju za grickalicama, koja se najčešće javlja u popodnevnim satima.

Smanjuje žudnju za slatkišima

Avokado tijelu pruža gotovo 20 vitamina, minerala i fitonutrijenata koji su važni za kontrolu tjelesne težine. Avokado sadrži oko 14 grama vlakana i odličan je izvor vitamina K koji pomaže u regulaciji razgradnje šećera i osjetljivosti tijela na inzulin. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje unose zadovoljavajuću količinu vitamina K, imaju 19% manji rizik od nastanka dijabetesa tijekom idućih 10 godina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije