Moje dijete ima alergiju. Što smije jesti?

Moje dijete ima alergiju. Što smije jesti?

Moje dijete ima alergiju. Što smije jesti?
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jeste li jedan od roditelja djece kojima je potvrđena alergija na određenu hranu? Niste sami, jer broj alergija raste svake godine. Za roditelje, prva reakcija je svakako šok, jer liječnici propisuju strogu dijetu, ali kad dođete kući, pitate se: "Što dijete smije jesti?", jer popis dopuštene hrane je vrlo kratak. Što sada?

Budući da liječnici nemaju vremena za savjet, većina roditelja prvo traži informacije na internetu. Tu je puno članaka o tome što je alergija, ali nema korisnih savjeta za svakodnevni život s alergijama. O tom području je teško napraviti opći stručni članak. Prvi sukob s alergijom je emocionalna reakcija. A vaši osjećaji će biti poznati samo nekome tko je i sam prošao kroz isto iskustvo.

Mnogi koji pate od alergija, posebno onih na hranu, suočeni su s nepoznatim, te imaju puno poteškoća da alergene u svojim omiljenim receptima zamijenjene odgovarajućom alternativom. Dobra vijest je da se mnoge namirnice mogu zamijeniti, dok za neke nažalost, nema adekvatne zamjene.

Na siguran uspjeh često utječu dva faktora. Prvi je faktor uloga alergena u receptu. Na primjer, omlet od jaja ne možete napraviti bez jaja. Drugi faktor je koliko sastojaka u receptu trebate zamijeniti. Ako recept sadrži 5 sastojaka, a vi trebate zamjenu za 4, onda rezultat može biti vrlo različit od originalnog recepta.

Kod alergija na hranu, nije jedini problem samo u pripremi jela s prikladnim alternativama. Stroga dijeta je često nutricionistički neadekvatna, jer su, na primjer, jaja, mlijeko, pšenica i orašasti plodovi važan izvor potrebnih vitamina i minerala. Prema tome, potrebno je nadomjestiti i eventualne deficite do kojih jednolična prehrana može dovesti a mogu rezultirati određenim zdravstvenim komplikacijama. Kako bi prehrana vašeg alergičara bila adekvatna, preporučljivo je potražiti i savjet nutricionista.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije