Ugljikohidrati

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Disaharidi-polisaharidi

Od ostalih disaharida potrebno je spomenuti laktozu ili mliječni šećer. To je proizvod mliječnih žlijezda i osnovni šećer u mlijeku. Najviše laktoze sadrži majčino mlijeko (7%), dok su kravlje, ovčje i kozje mlijeko siromašniji laktozom (sadrže je od 4.5 - 4.8%). Laktoza je približno tri puta manje slatka od saharoze, ali osigurava visoku nutritivno-energetsku vrijednost.
Polisaharidi su složeni ugljikohidrati sastavljeni od velikog broja monosaharidnih jedinica. Najčešća gradjevna jedinica polisaharida jest monosaharid glukoza. Polisaharidi predstavljaju:

  •  
    • a) rezervne ugljikohidratne tvari biljaka (škrob) i životinja (glikogen);
    • b) gradjevne strukture biljaka (celuloza).

Dok se škrob i glikogen normalno razgrađuju u našem organizmu, celuloza predstavlja namirnicu koju svrstavamo u skupinu "dijetarnih vlakana". Takve se namirnice ne mogu razgrađivati u našem organizmu, ali su neophodne u održavanju normalne probave i formiranju stolice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije