Ugljikohidrati

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što su ugljikohidrati?

Ime ugljikohidrata potječe od nekadašnje pretpostavke da su to spojevi sastavljeni od ugljika i vode. Nekadašnja je definicija sada znatno proširena jer u tu skupinu spojeva spada i čitav niz spojeva svrstanih u slijedeće skupine:

  • a) šećerni alkoholi;
  • b) amino-šećeri;
  • c) anhidro-šećeri i
  • d) deoksi-šećeri.

Za naš organizam ugljikohidrati su isto što i gorivo za vozila. To znači da su te tvari potrebne kako bi se naš metabolizam (izmjena tvari) uopće mogao odvijati.

Ugljikohidrati predstavljaju najznačajniji izvor energije od svih prehrambenih tvari koje svakodnevno unosimo u organizam. U našoj prehrani ugljikohidrati zauzimaju 55-60% ukupnih kalorija unesenih tijekom dana putem hrane. Jedan gram ugljikohidrata izgaranjem daje oko 4 kalorije, poput proteina, a više od dvostruko manje no 1 gram masti. Dugo vremena smatralo se da je količina ugljikohidrata u prehrani pokazatelj prehrambenih navika određenog stanovništva ili čak ekonomskog statusa promatranog pučanstva. Naime, vrijedilo je uvriježeno mišljenje da ljudi niže platežne moći koriste u svakodnevnoj prehrani više ugljikohidrata (kruh, krumpir, riža), od onih čiji je ekonomski standard na višoj razini i u svojoj prehrani uključuju znatno manje ugljikohidrata, a više proteina (meso, mlijeko, sir) i masti. No, znači li takva podjela da se ekonomski bolje situirane populacije zdravije hrane? Ne mora biti tako!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije