Vitamin B9 - Folna kiselina

Vitamin B9 - Folna kiselina

Vitamin B9 - Folna kiselina
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

IZVOR

Najviše folne kiseline ima u jetri, bubrezima, zelenom povrću, kvascu i orasima.

FUNKCIJA

Folna kiselina važna je za sintezu DNK, te ima važnu ulogu u prevenciji defekata neuralne cijevi kod novorođenčadi.

NEDOSTATAK

Budući da su pričuve folne kiseline u organizmu relativno male, a dnevne potrebe velike, nedostatak folne kiseline može se razviti 1-6 mjeseci nakon prestanka uzimanja folne kiseline. Nedostatak može dovesti do megaloblastične anemije.

DOZA

RDA je 400 ug/dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena dnevna količina:

  • 8 l mlijeka
  • 2,7 kg kruha
  • 6,7 kg svinjetine
  • 5,7 kg govedine
  • 4,5 kg piletine
  • 30 g goveđe jetre
  • 4,4 kg rajčice
  • 2,8 kg mrkve
  • 600 g kelja
  • 60 g graška
  • 2,8 kg kruške
  • 6,1 kg jabuka
  • 14 kg breskvi
  • 2 kg sira

TERAPIJSKA UPOTREBA

Povećanu potrebu za folnom kiselinom imaju trudnice, žene u laktaciji, kod alkoholizma, hemolitičke anemije, kronične groznice, kronične hemodijalize, crijevnih bolesti, malapsorpcijski sindromi.

Folna kiselina se NE smije koristiti za liječenje anemija, sve dok dijagnoza perniciozne anemije nije isključena, nije efikasna u preventivi mentalnih poremećaja.

INTERAKCIJE

analgetici pri duljoj primjeni, karbamazepin, estrogeni, oralni kontraceptivi, antikonvulzivi, antacidi na bazi aluminija ili magnezija, antibiotici, kolestiramin, metotreksat, sulfonamidi, kloramfenikol

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije