Prehrana prema životnoj dobi žene

Prehrana prema životnoj dobi žene

Prehrana prema životnoj dobi žene
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoje namirnice koje uvijek moraju biti zastupljene u prehrani, kao što su voće i povrće, dragocjeni izvori vitamina i mineralnih soli, ali postoje i namirnice koje su potrebne prvenstveno 20-godišnjakinjama, one neophodne ženama u četvrtom desetljeću života i one koje su od ključnog značaja za osobe starije od 40 godina. Talijanski nutricionisti su napravili tri različita dijetalna programa ishrane u skladu sa starosnom dobi žene. Odaberite onaj koji najviše odgovara vašim godinama i imat ćete veće šanse održati vitku liniju i mladolik izgled.

Između 20 i 30 godina

Sa svakom menstruacijom gubite dosta željeza, koje je od ključnog značaja za sintezu hemoglobina, neophodnog za prenošenje kisika do tkiva. Da biste izbjegli manjak tog minerala, dovoljno je jesti namirnice bogate željezom. Ali, pazite - meso, riba i jaja sadrže željezo koje se lako apsorbira. S druge strane, željezo iz povrća se teško absorbira, osbito ako uz povrće jedemo integralne žitarice i druge namirnice bogate fitatima.

Vitamin C je moćan antioksidas koji ima ključnu ulogu u stvaranju kolagena. Osim toga, olakšava apsorbiranje željeza. Zato je poželjno da ga jedete u većim količinama. Vitamin D vam je također neophodan. Nalazi se prvenstveno u masnoj ribi, ribljem ulju i jajima. Vezuje kalcij u kostima i od ključnog je značaja za dojilje.

Provjerite što trebate znati o visokom kolesterolu i prehrani!

Od 30 do 40 godina

Držite nivo kolesterola pod kontrolom. Kako? Jedite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, koje nas štite od tumora i reguliraju razinu triglicerida u krvi. Tako ćete smanjiti rizik od tromboze, dijabetesa, srčanih oboljenja i proširenih vena. Ove dragocjene tvari se nalaze, prije svega, u masnoj ribi i plodovima mora, koje treba jesti najmanje dva-tri puta tjedno. Ribu pripremajte na roštilju ili pecite u pećnici.

Ako u ovim godinama nemate djecu, vjerojatno intenzivno razmišljate o trudnoći. U trudnoći morate unositi dovoljno kalcija, kojeg ima u mlijeku i mliječnim proizvodima, i folne kiseline, to jest vitamina B9, važnog za pravilan razvoj fetusa. Dnevne potrebe, koje iznose 200 mcg, u trudnoći se udvostručuju. Vitamina B9 ima u zelenom lisnatom povrću, kao što su zelena salata i špinat, integranim žitaricama i mahunarkama.

Saznajte što je zdrava prehrana!

Nakon 40. godine

Da biste sačuvali zdrave kosti i smanjili rizik od osteoporoze, neophodan vam je kalcij, prisutan prvenstveno u mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i u soji. Ova namirnica je odličan izbor nakon 40. rođendana, prije svega zato što sadrži bjelančevine slične životinjskim, a ne i zasićene masti, tako da ne morate strahovati za razinu kolesterola. Osim toga, soja je bogata izoflavonima, fitoestrogenima (prirodni hormoni), koji ublažavaju tegobe vezane za menopauzu i, kako pokazuju neke studije, smanjuju rizik od nekih vrsta tumora.

Da bi vam koža ostala glatka i meka, jedite namirnice bogate vitaminom E. Naći ćete ga u maslinovom ulju, lješnjaku, bademu, zelenom povrću i voću. Mnoge studije su dokazale da češnjak može učiniti čuda u snižavanju krvnog tlaka, te da potiče stvaranje "dobrog" kolesterola (HDL) i cirkulaciju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije