Vitamin B9 - Folna kiselina

Vitamin B9 - Folna kiselina

Vitamin B9 - Folna kiselina
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

IZVOR

Najviše folne kiseline ima u jetri, bubrezima, zelenom povrću, kvascu i orasima.

FUNKCIJA

Folna kiselina važna je za sintezu DNK, te ima važnu ulogu u prevenciji defekata neuralne cijevi kod novorođenčadi.

NEDOSTATAK

Budući da su pričuve folne kiseline u organizmu relativno male, a dnevne potrebe velike, nedostatak folne kiseline može se razviti 1-6 mjeseci nakon prestanka uzimanja folne kiseline. Nedostatak može dovesti do megaloblastične anemije.

DOZA

RDA je 400 ug/dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena dnevna količina:

  • 8 l mlijeka
  • 2,7 kg kruha
  • 6,7 kg svinjetine
  • 5,7 kg govedine
  • 4,5 kg piletine
  • 30 g goveđe jetre
  • 4,4 kg rajčice
  • 2,8 kg mrkve
  • 600 g kelja
  • 60 g graška
  • 2,8 kg kruške
  • 6,1 kg jabuka
  • 14 kg breskvi
  • 2 kg sira

TERAPIJSKA UPOTREBA

Povećanu potrebu za folnom kiselinom imaju trudnice, žene u laktaciji, kod alkoholizma, hemolitičke anemije, kronične groznice, kronične hemodijalize, crijevnih bolesti, malapsorpcijski sindromi.

Folna kiselina se NE smije koristiti za liječenje anemija, sve dok dijagnoza perniciozne anemije nije isključena, nije efikasna u preventivi mentalnih poremećaja.

INTERAKCIJE

analgetici pri duljoj primjeni, karbamazepin, estrogeni, oralni kontraceptivi, antikonvulzivi, antacidi na bazi aluminija ili magnezija, antibiotici, kolestiramin, metotreksat, sulfonamidi, kloramfenikol

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije