Vitamini potrebni za zdravu kožu

Vitamini potrebni za zdravu kožu

Vitamini potrebni za zdravu kožu
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.08.2012.
  • Broj pregleda: 25.600
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoje vitamini koji su nužni za zdravu kožu i koje vaše tijelo treba da bi funkcioniralo i izgledalo najbolje što može. Kreme, serumi i ostali proizvodi mogu dosta pomoći, ali je važno da esencijalne tvari unosite u organizam.

Prema stručnjacima, vitamini C i E su dva najvažnija vitamina za zdravu kožu. Vitamin C popravlja štetu učinjenu pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama, što može uzrokovati i rak kože. Vitamin E se učinkovito bori protiv bora i popravlja teksturu kože.

Provjerite koji vam vitamini i minerali trebaju!

Dok će vitamin C u obliku kreme potaknuti svjež izgled kože, hrana koja je bogata vitaminom C će osvježiti kožu iznutra, a uključuje sve vrste citrusnog voća (limun, grejp, naranča), povrće kao što je paprika, brokula i lisnato zeleno povrće. Ove namirnice sadrže visoku razinu vitamina C, ali ako niste sigurni u to konzumirate li vitamin C u dovoljnim količinama, razmislite o dodacima prehrani.

Vitamin E možete pronaći u gotovo svemu, od orašastih plodova, maslina pa do špinata, a također se može konzumirati u obliku suplemenata. Ostali vitamini koji su važni za zdravu kožu su vitamin A, niacin i biotin. Vitamin A je važan za oporavak i održavanje zdravlja kože, a kada se nanosi u obliku krema, odličan je za borbu protiv bora i akni. Biotin je odgovoran za zdravlje kože, kose i noktiju, a također pomaže kod rasta kose i noktiju, a možete ga pronaći u bananama, riži i jajima.

Istražite 7 simptoma koji upozoravaju na manjak vitamina C!

Niacin je još jedan vitamin prijeko potreban za zdravlje kože. Omogućava koži da ostane hidratizirana, ima antiupalna svojstva koja sprječavaju nastanak isušene i iritirane kože. Niacin može uzrokovati nagle promjene boje kože, od ružičaste do crvene, što je potpuno normalno. To je znak da vitamin odrađuje svoj posao, odnosno da potiče cirkulaciju, što uzrokuje osjećaj topline i promjenu boje na koži.

Postoje brojni načini pomoću kojih možete brinuti o svojoj koži, od tjelovježbe pa do nanošenja kozmetičkih proizvoda. Međutim, ovi vitamini su neophodni koži da bi se zaštitila i ostala lijepa, ali i zdrava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije