Zaštitite se od bolesti propolisom

Zaštitite se od bolesti propolisom

Zaštitite se od bolesti propolisom
  • Objavljeno: Utorak, 22.11.2011.
  • Broj pregleda: 5.254
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Propolis je prirodni antibiotik, jedan od onih pčelinjih proizvoda koji su čudo prirode. Neka stabala i četinjače proizvode ljepljivu smolu kao dio svog imunološkog sustava da se obrane protiv bolesti. Pčele prikupljaju te tvari, a nakon što ih pomiješaju sa svojom slinom i drugim tvarima, nastaje propolis. Ova hranjiva tvar je važna za opstanak pčela u košnici. Stvorena je za sterilizaciju košnice i štiti od bolesti i infekcija. U stvari "propolis" na grčkom znači obranu grada. Pomaže da se spriječi širenje bakterija, virusa, gljivica koji bi inače predstavljale prijetnju košnicama, bori se protiv klimatskih promjena, kao što su vjetar i hladnoća. Također se koristi za zatvaranje pukotina i otvora u košnici. Drevni Egipćani su propolis  koristili za balzamiranje.

Propolis sadrži oko 50-70% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% peludi. Posebno je bogat aminokiselinama važnim za funkciju imunološkog sustava. Sadrži dosta vitamina (vitamin A (karoten), vitamina B1, B2, B3, biotin), te je izuzetno bogat bioflavonoidima (vitamin P). Bioflavonoidi su prirodni pigmenti u voću i povrću, a nalaze se u izobilju u narančama. Propolis sadrži gotovo 500 puta više bioflavonoida nego naranča! Također sadrži albumin, kalcij, magnezij, kalij i fosfor.

Propolis se može kupiti u potpunosti sirov i neprerađen, ali je u svom prirodnom stanju ljepljiva tvar i vrlo je teško njime rukovati. Najčešće se može kupiti u tekućem obliku ili u kapsulama. Zbog svog antibakterijskog, antifungalnog, antivirusnog, antiupalnog i antioksidativnog djelovanja dragocjen je prirodni lijek mnogo stoljeća. Ima sposobnost da pruži zaštitu od zaraza, regenerira tkiva, i služi kao izvor energije i izdržljivosti. Može spriječiti infekcije, kao što su upala grla, akne, opekline, čireve u ustima, a isto tako može pomoći liječiti infekcije koje su već počele.

Propolis je dobar i kao pasta za zube jer je osobito koristan kod poremećaja povezanih s ustima i desnima. Naša usta su jedan od najosjetljivijih mjesta našeg tijela. Usta su polazna točka probave. Zdrava usna šupljina je zasigurno jedan od elemenata koji doprinose apetitu i dobrom raspoloženju u cjelini. Ako se u ustima razviju bolesti desni, propolis se bori protiv bakterija, sprečava truljenje zuba, krvarenje desni i sprječava loš zadah.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije