Zašto jesti artičoke?

Zašto jesti artičoke?

Zašto jesti artičoke?
  • Objavljeno: Utorak, 04.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Artičoke su po mitologiji nastale kada se Zeus ludo zaljubio u lijepu djevojku po imenu Cynara koja ga je odbila. Kako bi ju kaznio, udario ju je munjom i pretvorio u prvu artičoku.

Artičoka je jestiva višegodišnja biljka porijeklom iz Sredozemlja. Koristila se u drevnoj Grčkoj i Rimu zbog okusa i ljekovitih sposobnosti, ali je ostala relativno nepoznata u Europi sve dok Katarina de Medici ne uvodi artičoke u Francusku. U 19. stoljeću, europski doseljenici donose artičoke u Ameriku.

Od davnina, artičoka se koristi za jetru, žučni mjehur i čišćenje krvi. Egipćani su je visoko cijenili kao zdravu i Plinije ju opisuje kao „hranu za bogate". Zbog zdravstvenih problema uslijed životnog stila bogataša, previše masti i vina koji su doveli do bolesti jetre (kao što su ciroza), gihta i općenito lošeg zdravstvenog stanja oni su i najčešće trebali pomoć artičoke.

Danas znamo da je artičoka bogata vlaknima, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom i drugim elementima u tragovima važnima za uravnotežen sustav. Poznato je da pozitivno djeluje na funkcije jetre (i tako pomaže sniziti kolesterol u krvi), arteriosklerozu, giht, podržava liječenje hepatitisa i poboljšava žučne izlučevine. Može pomoći sniziti šećer u krvi, poboljšati apetit i probavu, diuretik je i može pomoći kod nekih vrsta migrene. Kako pomaže tijelu osloboditi se viška vode i toksina, također poboljšava sjaj kože.

Ovo povrće je bogato vitaminom C i vlaknima, a oni služe kao izvrstan izvor energije. Sa malo kalorija i masnoća, svježe artičoke nemaju kolesterola.

Poput drugih zelenih biljaka, svježe artičoke imaju puno antioksidanta koji sprječavaju neke vrste raka i bolesti srca. Specifična vrsta antioksidanta u artičokama su kvercetin i flavonoid rutin, koji su korisni u borbi protiv bolesti.

Artičoke su bogate kalijem, mineralom koji je općenito dobar za vas, ali i sprječava bubrežne kamence. Budući da su artičoke tako bogate hranjivim tvarima i fitokemikalijama, mnogi znanstvenici vjeruju da mogu pridonijeti prevenciji određenih vrsta bolesti srca, raka i urođenih mana.

Artičoke se mogu kuhati na pari, peći, pržiti i puniti. Mogu poslužiti kao predjelo, prilog, sastojak u juhi, ili čak i kao glavno jelo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije