Zašto jesti sezonski?

Zašto jesti sezonski?

Zašto jesti sezonski?
  • Objavljeno: Srijeda, 30.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jedite hranu uzgojenu na vašem području. Jedite hranu koja je uzgajana kada joj je sezona. Možda ste zbunjeni svim savjetima stručnjaka o tome što je najbolje jesti. Trebate znati da sigurno nećete pogriješiti ako jedete sezonski.

Nažalost, u većini slučajeva je nemoguće tijekom cijele godine jesti sezonski. Što onda možete učiniti? Uvijek kupujte namirnice od provjerenih dobavljača, na tržnicama od uzgajatelja ili u trgovinama s organskim namirnicama.

Hrana je jeftinija

Počnimo prvo s troškovima. Kada kupujete sezonske namirnice, one su u pravili uzgajane na vašem geografskom području. To znači da ne plaćate troškove prijevoza od mjesta uzgajanja do obližnjeg supermarketa ili, ako ih plaćate, plaćate ih znatno manje.

Sjetite se koliko košta rajčica tijekom zime i usporedite njezinu sadašnju cijenu. Cijena je polako počela padati, a dobra vijest je da će biti još niža. Kada su proizvodi sezonski, uvijek su jeftiniji. To je osnovno pravilo ponude i potražnje, a dok god ćete kupovati sezonski, vaš budžet neće biti toliko oštećen.

Saznajte kako uštedjeti pri kupovini hrane!

Hrana je ukusnija

Svi želimo kvalitetan proizvod. Ponekad ćemo malo više platiti kako bismo bili sigurniji da je proizvodan kvalitetan. Kada namirnica nije sezonska, ona će biti sve samo ne ukusna. Na vaš stol dolazi iz drugih krajeva svijeta. Jako dugo je bila u skladištu i sazrijevala na umjetan način. Razlika je najočitija na primjeru rajčice. Kada usporedite rajčicu tijekom ljeta s onom tijekom zime, primijetite ćete kako rajčica tijekom zime izgleda kao da je plastična i umjetna. Trebate znati da ona zapravo i jest umjetna.

Kada dolazi s drugog kraja svijeta, ubire se prerano i sazrijeva u hladnjaku tijekom prijevoza do odredišta. Hrana na taj način gubi svoj okus. Svježa, lokalno uzgajana namirnica, bit će ukusna i primijetit ćete značajnu razliku u okusu. Namirnice koje su prerano ubrane i sazrijevale su na umjetan način, ne mogu biti ukusne.

Provjerite koju hranu možete jesti nakon isteka trajanja!

Vaša prehrana je raznolika

Kada počnete jesti sezonski, brzo ćete primijetiti kako jedete raznoliko. Svi stručnjaci se slažu s tim da je raznolika prehrana zdrava prehrana. Na taj način ćete zadovoljiti temelje zdrave prehrane i tijekom cijele godine uživati u različitim namirnicama kada su najkvalitetnije.

Tijekom jeseni ćete jesti bundevu, jabuke, češnjak, grožđe, šljive i gljive. Tijekom zime ćete jesti citrusno voće, kelj, radič, repu i poriluk. Tijekom proljeća ćete jesti jagode, šparoge, rabarbaru, artičoke, mrkve i špinat. Tijekom ljeta ćete jesti grašak, kukuruz, lubenice, breskve, krastavac, rajčice, tikvice i mahune.

Pročitajte koju hranu trebate jesti ako ste stariji od 50.

Čuvate prirodu

Ako jedete sezonske namirnice, hranite se u skladu s prirodom. Postajete ekološki osviještena osoba kojoj je prioritet hraniti se zdravo i čuvati okoliš. Za uzgajanje namirnica van sezone se koriste štetni kemijski spojevi koji ulaze u zemlju, vodu i šire se zrakom. Jesti sezonski znači da jedete namirnice koje su dobre za vas i za okoliš.

Potrebno je puno manje kemijskih spojeva za uzgajanje namirnica tijekom njihove sezone jer su uzgajane u skladu s klimatskim uvjetima koji su im potrebni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije