Zašto volimo bučino ulje?

Zašto volimo bučino ulje?

Zašto volimo bučino ulje?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ulje od sjemenki buče vašem tijelu pruža niz nutritivnih spojeva. Najbolje od svega je da se odlično slaže uz svako jelo jer daje bogatu orašastu aromu.

Odličan je izvor magnezija

Tek 1/4 šalice bučinog ulja sadrži gotovo pola preporučene dnevne doze magnezija. Magnezij je važan za održavanje niza fizioloških funkcija, uključujući proizvodnju adenozin trifosfata kojeg stanice koriste kao energiju, sintezu RNA i DNA, održavanje stabilnog rada srca, razvoj i rast kostiju, održavanje zdravlja krvnih žila i probavnog sustava.

Istraživanja su pokazala da magnezij može pomoći u regulaciji krvnog tlaka i prevenciji srčanog i moždanog udara, vodećih uzročnika smrti u svijetu.

Odličan je izvor cinka

Sjemenke buče su odličan izvor cinka. Cink je potreban tijelu za različite stvari. Pospješuje rad imunološkog sustava, rast i razvoj stanica, san, raspoloženje, osjetilo njuha i okusa, zdravlje očiju i kože, regulaciju razine inzulina i muške spolne funkcije.

Veliki broj ljudi ne unosi adekvatnu količinu cinka. Kronično niska razina cinka može povećati rizik od nastanka prehlade, kroničnog umora, depresije, akni, niske porođajne težine kod beba i poteškoća s učenjem.

Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina

Poznato je da su sjemenke i orašasti plodovi jedan od najboljih biljnih izvora omega 3 masnih kiselina. One su nam svima potrebne. No, stručnjaci ističu da omega 3 masne kiseline biljnog porijekla nisu jednako djelotvorne i učinkovite kao omega 3 masne kiseline životinjskog porijekla. Neki od najboljih životinjskih izvora su sardine, losos i tuna.

Pospješuje zdravlje prostate

Sjemenke buče su poznate kao neizostavan dio prehrane muškaraca koji imaju genetske predispozicije za nastanak raka prostate. Upravo zbog visokog udjela cinka, svi stručnjaci preporučuju muškarcima s genetskim predispozicijama za nastanak raka prostate povećan unos sjemenki buče, kao i bučinog ulja.

Prednosti za žene koje su prošle menopauzu

Neka istraživanja su pokazala da ulje od buče može pomoći u regulaciji razine kolesterola. Pokazalo se djelotvornim u podizanju razine dobrog (HDL) kolesterola koji smanjuje razinu krvnog tlaka, učestalost valunga, glavobolja i bolova u zglobovima.

Kako konzumirati sjemenke buče i ulje od sjemenki buče?

Kako bi iskoristili prednosti za zdravlje, najbolje je da ih jedete bez prethodnog termičkog obrađivanja. Ako ćete ih jesti sirove, morate biti sigurni da im nije prošao rok trajanja. To ćete prepoznati po mirisu.

Ako želite jesti termički obrađeno ulje od bučinih sjemenki ili same bučine sjemenke, nemojte ih zagrijavati na temperaturi većoj od 75°C. Zapečene sjemenke bundeve, posute himalajskom soli i s malo ulja od bučinih sjemenki mogu postati vaša omiljena zdrava grickalica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije