Zdrava prehrana

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana
  • Objavljeno: Petak, 25.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Skupine hrane

Sva hrana koju jedemo može se podijeliti u pet skupina. Zdrava prehrana znači da ćete pojesti pravu ravnotežu tih skupina.

One su:

  • Škrobna hrana, kao što su riža, tjestenina, krumpir i kruh
  • Voće i povrće
  • Meso, riba, jaja i grah
  • Mlijeko i mliječni proizvodi
  • Hrana koja sadrži mast i šećer

Škrob

Škrobna hrana kao što su kruh, žitarice, krumpir, tjestenina i kukuruz su važan dio zdrave prehrane. One sadrže ugljikohidrate, koji su bitan izvor energije. Škrob je gorivo za vaše tijelo. U zdravom obroku, škrob čini oko trećinu svega što ćemo jesti.

Pokušajte izabrati cjelovite ili integralne žitarice, kao što su smeđa riža, integralna tjestenina i kruh. One sadrže više vlakana, a obično i više vitamina i minerala nego bijelo brašno ili bijela riža.

Škrob se nalazi i u grahu, leći i grašku.

Većina nas treba uključiti više škrobnih namirnica u prehranu. Pokušajte s više integralne tjestenine ili smeđe riže i manje umaka. Izaberite cjelovite žitarice ili kašu za doručak.

Voće i povrće

Voće i povrće su važan izvor vitamina i minerala koji trebamo jesti pet puta dnevno.

Ljudi koji jedu pet porcija dnevno imaju manji rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i određenih vrsta raka.

Jesti pet porcija voća i povrća nije tako teško kao što zvuči. Čaša voćnog soka također se računa. Narezane banane uz jutarnje žitarice su dobar izbor. Dodajte porciju povrća za večeru i grickajte sušeno voće u večernjim satima.

Meso, riba, jaja i grah

Ove namirnice su izvori proteina koji je neophodan za rast i regeneraciju tijela. Oko 15% kalorija koje jedemo svaki dan bi trebalo doći iz bjelančevina.

Meso je dobar izvor bjelančevina, te vitamina i minerala, kao što su željezo, cink i B vitamin. Također je jedan od glavnih izvora vitamina B12.

Riba je važan izvor proteina. Postoje dokazi da ljudi koji jedu plavu ribu kao što su sardine, skuša, haringa i losos dva ili više puta tjedno imaju manji rizik od bolesti srca. To je zato što plava riba sadrži visoke razine 'dobrih masti' koje se nazivaju omega-3.

Međutim, žene koje planiraju imati djecu, trudne su ili doje, ne bi trebale jesti više od dvije porcije plave ribe svakog tjedna.

Jaja i mahunarke, uključujući grah, orašaste plodove i sjemenke, također su veliki izvor proteina. No, jaja i neki orašasti plodovi sadrže visoke razine masnoće, tako da ih treba jesti umjereno.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi, kao što su sir i jogurt također su izvori proteina. Oni sadrži i kalcij koji pomaže u održavanju zdravih kostiju.

No, neki mliječni proizvodi imaju visoki udio zasićenih masnoća, a jedući previše zasićenih masnoća je povezano s bolestima srca. Za uživanje zdravstvenih prednosti mliječnih proizvoda bez previše masnoće, pokušajte koristiti obrano mlijeko, niskomasni tvrdi sirevi, a niskomasni jogurt umjesto vrhnja.

Masti i šećeri

Od svih pet grupa hrane ova skupina pridonosi najvećoj neravnoteži u prehrani.

Masti i šećeri su snažan izvor energije za tijelo. Ali kada ih previše konzumiramo, dobivamo na težini. To može dovesti do pretilosti koja je povezana s dijabetesom, bolestima srca, moždanim udarom i određenim vrstama raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije