Zdrava prehrana
Skupine hrane
Sva hrana koju jedemo može se podijeliti u pet skupina. Zdrava prehrana znači da ćete pojesti pravu ravnotežu tih skupina.
One su:
- Škrobna hrana, kao što su riža, tjestenina, krumpir i kruh
- Voće i povrće
- Meso, riba, jaja i grah
- Mlijeko i mliječni proizvodi
- Hrana koja sadrži mast i šećer
Škrob
Škrobna hrana kao što su kruh, žitarice, krumpir, tjestenina i kukuruz su važan dio zdrave prehrane. One sadrže ugljikohidrate, koji su bitan izvor energije. Škrob je gorivo za vaše tijelo. U zdravom obroku, škrob čini oko trećinu svega što ćemo jesti.
Pokušajte izabrati cjelovite ili integralne žitarice, kao što su smeđa riža, integralna tjestenina i kruh. One sadrže više vlakana, a obično i više vitamina i minerala nego bijelo brašno ili bijela riža.
Škrob se nalazi i u grahu, leći i grašku.
Većina nas treba uključiti više škrobnih namirnica u prehranu. Pokušajte s više integralne tjestenine ili smeđe riže i manje umaka. Izaberite cjelovite žitarice ili kašu za doručak.
Voće i povrće
Voće i povrće su važan izvor vitamina i minerala koji trebamo jesti pet puta dnevno.
Ljudi koji jedu pet porcija dnevno imaju manji rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i određenih vrsta raka.
Jesti pet porcija voća i povrća nije tako teško kao što zvuči. Čaša voćnog soka također se računa. Narezane banane uz jutarnje žitarice su dobar izbor. Dodajte porciju povrća za večeru i grickajte sušeno voće u večernjim satima.
Meso, riba, jaja i grah
Ove namirnice su izvori proteina koji je neophodan za rast i regeneraciju tijela. Oko 15% kalorija koje jedemo svaki dan bi trebalo doći iz bjelančevina.
Meso je dobar izvor bjelančevina, te vitamina i minerala, kao što su željezo, cink i B vitamin. Također je jedan od glavnih izvora vitamina B12.
Riba je važan izvor proteina. Postoje dokazi da ljudi koji jedu plavu ribu kao što su sardine, skuša, haringa i losos dva ili više puta tjedno imaju manji rizik od bolesti srca. To je zato što plava riba sadrži visoke razine 'dobrih masti' koje se nazivaju omega-3.
Međutim, žene koje planiraju imati djecu, trudne su ili doje, ne bi trebale jesti više od dvije porcije plave ribe svakog tjedna.
Jaja i mahunarke, uključujući grah, orašaste plodove i sjemenke, također su veliki izvor proteina. No, jaja i neki orašasti plodovi sadrže visoke razine masnoće, tako da ih treba jesti umjereno.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Mlijeko i mliječni proizvodi, kao što su sir i jogurt također su izvori proteina. Oni sadrži i kalcij koji pomaže u održavanju zdravih kostiju.
No, neki mliječni proizvodi imaju visoki udio zasićenih masnoća, a jedući previše zasićenih masnoća je povezano s bolestima srca. Za uživanje zdravstvenih prednosti mliječnih proizvoda bez previše masnoće, pokušajte koristiti obrano mlijeko, niskomasni tvrdi sirevi, a niskomasni jogurt umjesto vrhnja.
Masti i šećeri
Od svih pet grupa hrane ova skupina pridonosi najvećoj neravnoteži u prehrani.
Masti i šećeri su snažan izvor energije za tijelo. Ali kada ih previše konzumiramo, dobivamo na težini. To može dovesti do pretilosti koja je povezana s dijabetesom, bolestima srca, moždanim udarom i određenim vrstama raka.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Quiche sa špinatom i šunkom
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Zapečeni njoki sa sirom i špinatom
45 min12345