Palačinke bez brašna - od zobenih pahuljica i svježeg sira

Palačinke bez brašna - od zobenih pahuljica i svježeg sira

Palačinke bez brašna - od zobenih pahuljica i svježeg sira
  • Objavljeno: Petak, 25.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ove palačinke bez brašna su jednostavan i hranjiv izbor za sve koji žele uživati u zdravijoj verziji omiljenog jela.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 20 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Palačinke bez brašna od zobenih pahuljica i svježeg sira odličan su izbor za sve koji žele ukusnu i zdravu alternativu klasičnim palačinkama. Ovaj recept kombinira prirodne izvore proteina i vlakana, a priprema je brza i jednostavna. Idealne su za doručak, užinu ili lagani obrok tijekom dana.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 100 g zobenih pahuljica

  • 100 g svježeg sira

  • 2 jaja

  • 1 žličica praška za pecivo

  • Prstohvat soli

  • Maslinovo ulje ili maslac za pečenje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 150 g):

  • Energija: 280 kcal
  • Proteini: 18 g
  • Masti: 9 g
  • Ugljikohidrati: 25 g
  • Vlakna: 4 g
  • Prirodni šećeri: 3 g

Priprema

  1. Zobene pahuljice sameljite u blenderu ili sjeckalici dok ne dobijete fino brašno.

  2. U zdjeli pomiješajte zobeno brašno, svježi sir i jaja. Dobro izmiksajte ili promiješajte da smjesa postane homogena.

  3. Dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli te još jednom kratko promiješajte. Ako je smjesa pregusta, možete dodati malo vode ili mlijeka da dobijete željenu konzistenciju.

  4. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i premažite je maslinovim uljem ili maslacem.

  5. Za svaku palačinku ulijte jednu do dvije žlice smjese i pecite 2-3 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnožutu boju.

  6. Palačinke poslužite tople.

Prijedlog za serviranje

Palačinke bez brašna izvrsne su same po sebi, ali ih možete poslužiti s medom, svježim voćem, jogurtom ili namazima po želji.

Dodatni savjeti

  • Za dodatnu aromu, u smjesu možete dodati cimet ili ekstrakt vanilije.

  • Koristite svježi sir s niskim udjelom masnoće za laganiju verziju.

  • Pazite da tavu ne pregrijete kako palačinke ne bi zagorjele izvana, a ostale sirove iznutra.

  • Ako želite veće palačinke, koristite više smjese i produžite vrijeme pečenja.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vrijeme je za palačinke!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti