Otkrivamo zašto ne smijete govoriti curicama da su lijepe

Otkrivamo zašto ne smijete govoriti curicama da su lijepe

Otkrivamo zašto ne smijete govoriti curicama da su lijepe
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.05.2018.
  • Broj pregleda: 620
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Otkrivamo zašto ne smijete govoriti curicama da su lijepe
Izvor slike: Depositphotos

Kada dosta vremena pričate o nečemu, šaljete poruku da je ta tema dosta važna. Isto je kada razgovarate sa svojom djecom jer ona uče oponašajući bližnje, posebno svoje roditelje.

Ako redovito razgovarate s vašom djecom o ljubaznosti, učite ih da je ljubaznost važna. Ako ih često hvalite dijeljenje igračaka, pokazujete koliko cijenite velikodušnost. A kad neprestano govorite djevojčicama kako su lijepe, ističete kako je fizički izgled važan.

Isticanjem izgleda kod djevojaka, ne samo da naglašavate kako fizički izgled treba cijeniti nad drugim osobinama, nego učite djevojčice da razmišljaju različito od dječaka.

Čak i kad prvi put vidite djevojčicu, komentirate njezin izgled, ali to se zapravo događa automatski. Nesvjesno komentirate kako je djevojčica slatka i lijepa, dok ćete za dječaka reći kako je velik i napredan za svoju dob.

No, s malo prakse možete djevojčice naučiti drugim životnim vrijednostima. Kroz razgovore biste mogli pokazati djevojčicama od malih nogu da cijenite druge osobine koje nemaju veze s njihovim izgledom. Sljedeći put kad ugledate djevojčicu, svoju ili tuđu, razmislite o svim ostalim osobinama koje vam se sviđaju na njoj i usmjerite razgovorom u tom smjeru.

Ove stvari nikada nemojte uskratiti djeci!

Ako nemate ideju kako to učiniti, ovo su neke smjernice.

  • Postavite joj pitanja – otvorena pitanja pomažu u izgradnji jezičnih i memorijskih vještina, a pokazat će da ste zainteresirani za njezin život. Pitajte ju što uči i što voli raditi, zamolite ju da vam nešto opiše, pokaže omiljenu igračku ili knjigu.
  • Razmislite zašto vam je važna – ako se radi o vašem djetetu, unuci ili nećakinji, reci joj da ste sretni što ju vidite, da često razmišljate o njoj i da vas zanima kako se ona osjeća.
  • Pohvali ju – kad naporno radi i ne odustaje, svakako ju pohvalite. Pohvalite i njenu znatiželju i želju za učenjem novih stvari. Isto tako, pokažite joj da cijenite to što je ljubazna i pristojna prema drugima.

Sve te ideje možete primijeniti i na dječacima, ali naglasak je stavljen na djevojčice zato što nemamo tendenciju fokusirati se na to kako dječaci izgledaju.

Znate li kako odgojiti dijete koje nije razmaženo?

Glavna zadaća roditeljstva je prenošenje vaših vrijednosti djeci. Nemojte dopustiti da jezična navika šalje djevojčicama nenamjerne poruke kako je izgled važniji od načina na koji misle, osjećaju ili kako se ponašaju.