Znate li da vam se mozak mijenja kad postanete roditelji? Provjerite kako!

Znate li da vam se mozak mijenja kad postanete roditelji? Provjerite kako!

Znate li da vam se mozak mijenja kad postanete roditelji? Provjerite kako!
  • Objavljeno: Petak, 15.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Moja beba

Ako ste nedavno dobili dijete možda ste čuli za „mozak mame“. To je stanje koje je ženama posve normalno, iako su ponekad zaboravljive, odsutne i emotivno osjetljive na svu djecu, čak i onu koju vide na tv reklami.

Gledanje filmova koji imaju veze s gubitkom ili povredom djeteta za neke predstavlja snažan emocionalni udar i osjećaju se kao da gledaju horor film.

Postavlja se pitanje je li „mozak mame“ samo izgovor koji koristite kad imate nered u glavi ili je to stanje koje stvarno utječe na vaše mozgove?

Ovo se stanje može koristiti kao izgovor za pogreške s vremena na vrijeme, ali roditelji zaista mogu imati taj sindrom koji utječe na njihov um.

Nedavna istraživanja pokazuju da se mozak zapravo mijenja nakon što se dijete rodi. U mozgu dolazi do promjena kako bi se potaknulo roditelja da vodi brigu o svom djetetu.

Znate li što se događa kada bebu gledamo u oči?

Istraživači sa sveučilišta u Barceloni saznali su da su promjene u strukturi mozga ostale najmanje dvije godine. Važno je istaknuti da su te promjene bile posebno osjetljive na dijelove mozga koji su bili najaktivniji kada su žene gledale slike svojih beba.

No, „mozak mame“ zapravo nastaje kao rezultat činjenice da ste postali roditelji, a ne utječu samo na nove majke, postoje dokazi da su i mozgovi očeva pogođeni.

Naime, u jednoj studiji istraživači su skenirali mozak majki i očeva dok su gledali videozapis o sebi u interakciji s bebama. Otkrili su povećanu aktivnost u amigdali, dijelu mozga koji je odgovoran za emocionalnu obradu, i kod očeva i majki koji su bili primarni skrbnici svojim bebama. Odnosno, što su očevi više angažirani oko djeteta, to je njihova amigdala aktivnost sličnija onoj koju imaju majke.

Dnevnik urbane mame – Jesu li vaši životi kao iz reklame?

Promjene u mozgu mogu biti i dobre i loše, ali još uvijek nisu objašnjeni svi pozitivni i negativni učinci. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo što te promjene znače i kako utječu na ponašanje očeva i majki.

Važno je zapamtiti da ako imate „mozak mame“, ne znači da imate neurološke probleme jer znanost govori da je to stanje normalno i može čak biti i korisno. To je način na koji se vaše tijelo i um suočavaju s novim izazovima i odgovornostima i pomažu vam da postanete dobri i odgovorni roditelji.

Vitashop