Što se događa kada bebu gledamo u oči?

Što se događa kada bebu gledamo u oči?

Što se događa kada bebu gledamo u oči?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.12.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su proučavali moždane valove majki i njihovih beba, i došli su do zanimljivog otkrića; kontakt s očima djeteta stvara harmoniju između moždanih valova djeteta i majke. To direktno utječe na njihovu komunikaciju, učenje, razumijevanje i međusobnu empatiju.

Istraživanje je uključivalo 36 muških i ženskih beba. Na bebine glave su postavljene kapice s elektrodama koje pomoću EEG-a (elektroencefalografije) mjere električne impulse, odnosno aktivnost mozga.

Saznajte što nasmijava bebe!

U prvom su eksperimentu bebama pustili videozapis u kojem njihova majka pjeva pjesmicu, što obično izaziva njihovu emocionalnu reakciju. Virtualno pjevanje je prvo pušteno blizu djetetova lica, zatim malo dalje i na kraju izvan njihovog vidnog polja.

Ovaj prvi eksperiment otkriva da su moždani valovi majke i dojenčadi bili najviše sinkronizirani tijekom trećeg položaja, odnosno kada dijete nije imalo pogled na videozapis. Pretpostavka je da u ostala dva slučaja djeca nisu percipirala majku ali su kod trećeg položaja prepoznala njezin glas što im je bio poziv na interakciju.

U drugom eksperimentu je prava osoba zamijenila videozapis. Dok su im majke pjevušile, uspostavile su kontakt s očima ali bi na sekundu skrenule pogled. Kad god su majke uspostavile kontakt očima, bebini moždani valovi su pokazivali usklađenost.

Premda su bebe uvijek pokazivale određeni stupanj povezivanja tijekom eksperimenta, kontakt s očima ih je poticao na glasanje. To pokazuje da se moždani valovi bebe sinkroniziraju kad god vide nešto poznato.

U ovom trenutku je nepoznato događa li se isti fenomen kod beba kada su u interakciji s očevima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti