Vašem muškarcu trebaju mikronutrijenti!

Vašem muškarcu trebaju mikronutrijenti!

Vašem muškarcu trebaju mikronutrijenti!
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Muški kutak

Postoji jedna poslovica koja, u prijevodu, glasi otprilike ovako: "Svaki muškarac trebao bi izgraditi kuću, posaditi drvo i imati dijete". Prva dva zadatka relativno je jednostavno ispuniti. Treći zadatak, očinstvo, za sve više muškaraca je teško dostižan, ili čak neostvariv cilj.

Širom svijeta sve je manje i manje novorođene djece za što postoji niz razloga. Danas je gotovo 10-15 % parova bez djece, a da to nije njihov izbor i dogovor. Različiti su razlozi radi kojih se parovi suočavaju s problemima u zanošenju, pri čemu su poremećaji kod žene, muškarca ili kod oba partnera jednako učestali.

U 40 do 60 % slučajeva, umanjena plodnost (subfertilitet) kod muškarca uzrokovana je manjkavostima u spermogenezi (smanjena proizvodnja spermatozoida). Ispitivanja dokazuju da je tijekom posljednjih 50 godina došlo do 58% pada broja spermija u ejaklulatu odraslog muškarca. Pregledom više od 100 objavljenih ispitivanja uočljiv je značajan pad u gustoći (koncentraciji) spermatozoida u sjemenoj tekućini unazad 60 godina, prvenstveno u SAD, Europi i Australiji (između 1 i 3 % godišnje).

Brojni su razlozi umanjene plodnosti u muškaraca - u visokoindustrijaliziranim zemljama genetika, stres, promjene načina života, ali isto tako i prehrambene navike - sve zajedno su čimbenici, alarmantno učestale, smanjene spermatogeneze i kvalitete spermatozoida.

Dok je, istovremeno, mnogo različitih vrsta liječenja, uključujući in vitro fertilizaciju (IVF, izvantjelesnu oplodnju), dostupno za žene koje imaju dijagnosticiran određeni stupanj neplodnosti, mogućnosti za rješavanje ključnog problema, kvalitete spermatozoida, kod muškaraca su vrlo ograničene.

PROfertil® kapsule su prvi dijetetski pripravak (dodatak prehrani) koji povoljno djeluje na kvalitetu muških spolnih stanica, a time i na liječenje smanjenog oplodnog potencijala muškaraca. Njihova učinkovitost je dokazana u kliničkim ispitivanjima u kojima je liječenje unosom mikronutrijenata rezultiralo poboljšanjem kvalitete spermatozoida.

Svaki muškarac treba mikronutrijente. To su vitamini, aminokiseline, elementi u tragovima, minerali, masne kiseline i biljni sekundarni metaboliti u različitim oblicima. PROfertil vam osigurava to što vam je potrebno.

Ove posebne dodatke prehrani tijelo treba za trajanja različitih faza spermatogeneze, odnosno sazrijevanja muških spolnih stanica. Pokazalo se da određeni mikronutrijenti imaju povoljan učinak na kvalitetu muških spolnih stanica. Isto tako, Cochraine baza podataka ("Cochraine knjižnica") donosi niz dokaza o učinkovitosti različitih antioksidansa na oplodni potencijal muškaraca.

Rezultati brojnih ispitivanja ukazuju da uzimanje L-karnitina, L-arginina, cinka i selena može poboljšati brojnost i pokretljivost muških spolnih stanica. L-karnitin i L-arginin imaju povoljan učinak na pokretljivost spermatozoida dok cink ima učinak na brojnost i pokretljivost muških spolnih stanica u stimulaciji proizvodnje testosterona.

U kombinaciji sa selenom dolazi do značajnog poboljšanja pokretljivosti muških spolnih stanica i udjela pravilno oblikovanih spermatozoida. Selen i glutation potrebni su za proizvodnju enzima koji predstavlja 50 % materijala mitohondrija u vratu spermatozoida, odgovornog za pokretljivost muške spolne stanice.

Antoksidansi poput vitamina E, glutationa i koenzima Q10 također imaju pozitivan učinak u liječenju muške neplodnosti. Oni onesposobljuju slobodne radikale i time štite stanice i organe u tijelu.

Obzirom da su spermatozoidi osjetljivi na oksidacijski stres, antioksidansi poput vitamina E, glutationa i selena mogu se upotrijebiti u svrhu zaštite muških spolnih stanica tijekom njihova sazrijevanja.

PROfertil® kapsule možete naručiti na www.vitashop.hr.

Vitashop