Kako vaša beba raste - 13. tjedan

Kako vaša beba raste - 13. tjedan

Kako vaša beba raste - 13. tjedan
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: 13

3 pitanja o prehrani

Provjerite naš trudnički plan prehrane.

1. Koliko trebam jesti svaki dan?

Trebate samo otprilike 300 dodatnih kalorija na dan kada ste trudni. Preskočite brzu hranu i popijte čašu mlijeka i nekoliko kriški tosta od cjelovitih žitarica.

Dok god odabirete zdravu hranu i liječnik je zadovoljan vašom težinom, nema potrebe mučiti se s brojanjem kalorija.

2. Koji su važni nutrijenti?

Bjelančevine, željezo i kalcij su tri nutrijenta koja morate unositi.

Bjelančevine

Unosite 71 gram proteina dnevno. Meso, jaja i mliječni proizvodi, orasi, grah, te proizvodi kao što su tofu su dobar izvori proteina. Tri obroka dnevno trebala bi vam pomoći ispuniti taj cilj. Riba je dobar izvor proteina (kao i omega-3 masnih kiselina), ali zbog zabrinutosti oko onečišćenja, stručnjaci raspravljaju koliko i kakvu vrstu ribe biste trebali jesti.

Željezo

Unošenje 27 mg željeza svaki dan je posebno važno kako biste spriječili anemiju, čest problem kod trudnica. Željezo koje se nalazi u životinjskim proizvodima apsorbira se lakše od željeza u biljkama. Najbolji izvor? Crveno meso. Ako ste vegetarijanac možete dobiti željezo iz povrća poput špinata i leće. Može biti teško dobiti dovoljno željeza iz tih izvora. Iz tog razloga, liječnik vam može preporučiti željezo kao dodatak prehrani. Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza, stoga trebate jesti hranu bogatu vitaminom C kao što su agrumi, jagode i paprika.

Kalcij

Četiri obroka dnevno mliječnih proizvoda dat će vam oko 1000 mg kalcija (1300 mg ako imate 18 godina ili ste mlađi). Vaše dijete treba kalcij za formiranje kostiju i zubi.

3. Ako već uzimam prenatalne vitamine, moram li obratiti pozornost na ono što jedem?

Da! Dok prenatalni vitamini mogu poslužiti kao nadopuna prehrani, to ne znači da mogu zamijeniti zdravu prehranu. Prenatalni vitamini ne mogu zamijeniti cjelodnevnu nadopunu kalcija koja vam je potrebna upravo sada. Važno je jesti mnogo svježeg voća i povrća koji su bogati vlaknima jer na taj način potičete probavu i izbjegavate zatvor. Svi stručnjaci se slažu da trebate uzimati folnu kiselinu prije začeća i tijekom prvog tromjesečja, a mnogi vjeruju da je željezo važno u drugom i trećem tromjesečju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop