Zašto volimo breskve?

Zašto volimo breskve?

Zašto volimo breskve?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.09.2013.
  • Broj pregleda: 419
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Breskve se uzgajaju stoljećima. Zapisi pokazuju da su se počele uzgajati u Kini, gdje su postale simbol besmrtnosti i prijateljstva.

Breskve su ukusne, sočne i slatke, a istraživanja su pokazala da imaju odlična ljekovita svojstva, naročito ako ih jedete s korom.

Mršavljenje

Breskve su savršena grickalica. Držat će vas duže sitima i spriječiti prejedanje. Jedna breskva sadrži 35 do 50 kalorija i nimalo masti.

Prevencija srčanih bolesti i dijabetesa

Breskve su odličan izvor fitokemikalija koje imaju antioksidacijsko djelovanje. Na taj način smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Njega kose

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija breskvi može značajno smanjiti opadanje vlasi, suhoću tjemena i perut.

Njega kože

Vitamini A i C su odlični za njegu kože, zbog čega ih se često dodaje u kozmetičke proizvode. Ovi vitamini potiču regeneraciju tkiva kože.

Smanjenje stresa

U Mađarskoj ju nazivaju voćem smirenosti, a istraživanja su pokazala da je breskva odličan spas u stresnim situacijama. Svakodnevnim konzumiranjem ćete značajno smanjiti razinu kortizola u tijelu.

Prevencija raka

Selenij, mineral s antioksidacijskim djelovanjem, će spriječiti nastanak kancerogenih stanica i usporiti njihovo širenje.

Zdravlje bubrega i mjehura

Breskve imaju diuretsko djelovanje čime pospješuju rad bubrega i mjehura. Na taj način ćete pomoći tijelu da se riješi toksina.

Prevencija metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom predstavlja skup različitih poremećaja u radu organizma, uključujući inzulinsku rezistenciju, visoku razinu kolesterola i krvnog tlaka, i prekomjernu količinu masti na području trbuha. Breskve imaju protuupalno djelovanje, smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola, reguliraju razinu krvnog tlaka i razinu šećera u krvi.

Za zdravlje dišnog sustava

Osobe koje pate od bronhitisa ili kroničnog kašlja spas mogu pronaći u čaju od breskve. Znanstvenici su dokazali da svakodnevno konzumiranje čaja breskve može značajno ublažiti simptome bolesti dišnog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.