OTC lijekovi u trudnoći

OTC lijekovi u trudnoći

OTC lijekovi u trudnoći
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Broj pregleda: 3.079
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ima li nešto što mogu uzeti za liječenje manjih oboljenja?

Najbolji način da minimizirate bilo kakve rizike za bebu je izbjeći sve nebitne lijekove, osobito u prvom tromjesečju. Međutim, ovo što slijedi je opći prikaz što možete i ne može uzeti za sigurno liječenje uobičajenih bolesti. Zapamtite: uvijek se posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova u trudnoći.

Zatvor

Pokušajte s prehrambenim promjenama, kao što je pijenje više tekućine i jedenje više vlakana. Ako to ne pomaže, pokušajte s OTC laksativima koji se mogu uzeti u trudnoći.

Jedite mekinje i šljive kako bi se oslobodili zatvora. Sena i cascara (koja se još naziva i sveta kora) su sigurne za uzimanje u trudnoći.

Žgaravica i probavne smetnje

Antacidi su općenito sigurni, iako se natrij bikarbonat apsorbira u krvotok i treba ga izbjegavati u trudnoći, budući da unos natrija ne smije biti previsok.

Alginati su sigurni i mogu biti osobito korisni za žgaravicu koju uzrokuje pritisak bebe na trbuh.

Bolovi poput glavobolje ili bolovi u leđima

Masaža glave može pomoći osloboditi glavobolje, dok se bolovi u leđima mogu olakšati blagim istezanjem ili toplom kupkom.

Paracetamol se općenito smatra sigurnim za kratkoročnu uporabu u sva tri tromjesečja. Široko se koristi u svim fazama trudnoće za olakšavanje boli i smanjenje temperature.

Aspirin i nesteroidni protuupalni lijekovi, kao što je ibuprofen se ne preporučaju tijekom trudnoće, jer postoje sigurnije alternative. Posebno ih treba izbjegavati u posljednjem tromjesečju, jer oni mogu odgoditi porođaj, povećati duljinu porođaja i uzrokovati komplikacije kod novorođenčeta. Velike doze aspirina također mogu povećati rizik od krvarenja u majke i djeteta ako se uzmu u trećem tromjesečju. Dokazi pokazuju da te lijekove također treba izbjegavati u prvom tromjesečju jer mogu povećati rizik od pobačaja i malformacija.

Kodein i dihidrokodein mogu utjecati na bebino disanje ako se uzmu u posljednjem tromjesečju u velikim količinama. Međutim, mala doza na kratko vrijeme za liječenje specifičnih bolova može se uzeti u prvom i drugom tromjesečju, ali samo na savjet liječnika. Budite svjesni da neki bezreceptni lijekovi protiv bolova mogu sadržavati kodein ili dihidrokodein. Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova u trudnoći.

Peludna groznica i alergija

Za peludnu groznicu, najprije pokušajte što više smanjiti izloženost alergenima. Ako to nije moguće, možete sigurno koristiti natrijev kromoglikat koji se nalazi u spreju za nos ili kapi za oči u sva tri tromjesečja.

Kratkoročno korištenje sprejeva za nos koji sadrže kortikosteroide, kao što je beklometazon, najvjerojatnije neće uzrokovati štetu. Kod dugotrajnog korištenja može se apsorbirati dovoljno da ograničava rast djeteta, pa se treba koristiti isključivo u dogovoru s liječnikom.

Proizvodi koji sadrže antihistaminike, kao što su bromfeniramin, meklozin, difenhidramin, doksilamin, općenito treba izbjegavati, jer nema dovoljno informacija o njihovoj sigurnosti. Međutim, klorfenamin se općenito smatra sigurnim u sva tri tromjesečja. Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova u trudnoći.

Antihistaminske sprejeve za nos i kapi za oči treba izbjegavati.

Kašalj i prehlada

Lijekovi za kašlj i prehladu često sadrže kombinaciju nekoliko sastojaka, uključujući i analgetike, antihistaminike i dekongestive, tako da je važno provjeriti svaki sastojak prije nego što ih počnete uzimati. Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova u trudnoći.

Lijekovi za kašalj i iskašljavanje pomažu da se oslobodite kašlja, iako je pijenje puno vode jednako učinkovito. Možete također probati parnu inhalaciju kako bi olakšali iskašljavanje. Lijekove za kašalj koji sadrže jod treba izbjegavati, jer jod može poremetiti funkcioniranje djetetove štitne žlijezde.

Dekstrometorfan je u širokoj upotrebi za kašalj te se općenito smatra sigurnom za korištenje tijekom trudnoće, pod uvjetom da se uzima samo za kratko vrijeme i u najmanjim mogućim dozama. Međutim, najbolje ga je izbjegavati u prvom tromjesečju.

Umirujuće mješavine protiv kašlja, kao što su jednostavne pastile koje sadrže med ili glicerin su najsigurniji izbor za smanjenje kašlja. Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova u trudnoći.

Proljev

Kratki napadaj proljeva neće učiniti nikakvu štetu, ali proljev koji traju duže od nekoliko dana može uzrokovati dehidraciju. To se može izbjeći uzimanjem rehidracijskih soli koje su sigurne za korištenje u trudnoći.

Loperamid za zaustavljanje proljeva treba izbjegavati, jer nema dovoljno dostupnih informacija o sigurnosti.

Vaginalne infekcije

Ne postoji mnogo podataka o antifungalnim lijekovima kao što su klotrimazol ili flukonazol. Oni se trebaju koristiti samo nakon upoznavanja s rizicima i prednostima zajedno sa svojim liječnikom.

Ekcem, dermatitis i kožne alergije

Hidratantni ili umirujući proizvodi kao što su losioni s kalaminom bi trebali biti vaš prvi izbor jer su potpuno sigurni.

Steroidne kreme se mogu koristiti tijekom trudnoće, ali izbjegavajte ih koristi na velikim površinama kože i za dugo vrijeme jer se značajne količine mogu apsorbirati u krvotok.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.