Kako smanjiti zadržavanje vode u tijelu?

Kako smanjiti zadržavanje vode u tijelu?

Kako smanjiti zadržavanje vode u tijelu?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pijte više vode

Možda zvuči čudno, ali manjak unosa vode je vodeći uzrok zadržavanja vode u tijelu. Ako tijelo ne dobije dovoljnu količinu vode, ono će svu vodu u organizmu zadržavati umjesto da ju izluči. Voda pomaže u održavanju svih tjelesnih funkcija i oslobađan toksine iz tijela.

Podignite noge

Legnite na leđa i podignite noge na naslon ili jastuk. Na taj način ćete osloboditi vodu koja se nakupljala u nogama i gležnjevima.

Izbjegavajte sol

Sol potiče zadržavanje vode, stoga odaberite namirnice koje ne sadržavaju puno soli. Zapamtite da sol ne unosite samo putem soljenja hrane, jer brojni proizvodi u sebi već sadrže sol.

Sol u velikoj količini sadrže suhomesnati i konzervirani proizvodi, a istraživanja su pokazala da neke vrste kruha, ali i žitarica također sadrže prekomjernu količinu soli.

Smanjite unos alkohola

Alkohol također potiče zadržavanje vode. Svakako biste trebali nekoliko dana u tjednu u potpunosti izbjegavati alkohol, a preostale dane ga pijte u umjerenim količinama.

Povećajte unos proteina

Proteini oslobađaju višak vode iz tijela, zato neke visokoproteinske dijete daju tako brze rezultate mršavljenja.

Krećite se

Dugotrajno sjedenje ili stajanje potiče zadržavanje vode na području nogu i gležnjeva. Krećite se što je više moguće jer ćete na taj način ubrzati cirkulaciju i pomoći tijelu da izluči višak vode.

Pijte čaj od maslačka

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji smanjuje nadutost i potiče oslobađanje suvišne vode iz tijela.

Povećajte unos povrća

Gotovo sve vrste povrća i svježeg bilja imaju diuretsko djelovanje koje pomaže u smanjenju zadržavanja vode u tijelu. Odličan izbor su kupus, krastavci, peršin i zelena salata.

Probajte akupunkturu

Istraživanja su pokazala da neke osobe primijete značajno smanjenje nakupljanja vode u tijelu nakon akupunkture.

Jedite banane

Odličan su izvor kalija koji pomaže u oslobađanju suvišne vode iz tijela. Najbolje su svježe, a možete ih dodati u smoothie, jogurt ili omiljene pahuljice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.