Što uzrokuje bolove u leđima?

Što uzrokuje bolove u leđima?

Što uzrokuje bolove u leđima?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Spavanje na starom madracu

Prema istraživanjima znanstvenika, dobar madrac će trajati 9 do 10 godina, nakon čega ga je potrebno zamijeniti. Ako se ne sjećate kada se zamijenili svoj madrac, vaša kralježnica vjerojatno nema potrebnu potporu.

Zamijenite stari madrac onim koji nije previše tvrd, ali ni previše mekan. Na taj način će kralježnica imati potporu, a vama će biti ugodno spavati jer će se madrac prilagoditi vašem tijelu. Dobar madrac treba omogućiti da kralježnica cijelu noć bude pravilna.

Nošenje preteške torbe

Ako ne možete napustiti dom, a da ne ponesete hrpu stvari, velika je vjerojatnost da vaša leđa ispaštaju. Nošenje preteške torbe, naročito na jednom ramenu, uzrokuje bolove u ramenima i leđima.

Torbu ispraznite što je više moguće. U slučaju da zbog prirode posla morate nositi puno stvari, uložite u dobar ruksak kako bi teret kojeg nosite bio ravnomjerno raspoređen po leđima.

Previsoke ili preniske potpetice

Cipele, koje imaju previsoku petu, će uzrokovati naprezanje zglobova. No, ravne cipele također mogu biti loše za vas, ovisno o obliku stopala. Sandale, balerinke ili japanke, koje nemaju potporu na području pete, mogu uzrokovati bolove u leđima i stopalima.

Svatko ima svoju idealnu visinu pete. Ako još uvijek niste pronašli svoju, potražite pomoć stručnjaka. On će različitim metodama otkriti koja visina pete je najbolja za svakodnevno nošenje.

Negativne misli

Ako ste još uvijek ljuti na blisku osobu jer je napravila nešto krivo, moguće je da vas leđa upravo zbog toga bole. Znanstvenici su dokazali da osobe, koje ne suzdržavaju i dugo zadržavaju negativne osjećaje, češće imaju problema s bolovima u leđima.

Osim što je zadržavanje negativnih osjećaja loše za psihičko i mentalno zdravlje, mogu nastradati i vaša leđa. Nemojte svoju energiju trošiti na nešto negativno, naročito ako su u pitanju bliske osobe, za koje znate da vas cijene i poštuju.

Cjelodnevno sjedenje

Svi već znamo da cjelodnevno sjedenje narušava cjelokupno zdravlje, naročito ako položaj tijela nije pravilan. Dokazano je da većina ljudi ne sjedi pravilno, ali i da sjedenje stvara čak 40% veći pritisak na kralježnicu, u odnosu na stajanje.

Ako osjećate bolove u leđima zbog cjelodnevnog sjedenja, uložite u dobar stolac ili uloške za kralježnicu koji će joj pružiti dodatnu potporu. Probajte svakih sat vremena hodati nekoliko minuta.

Previsoka razina stresa

Kada ste pod stresom, cijelo tijelo je također pod stresom, uključujući i mišiće vrata i leđa koji se tada počinju nepotrebno naprezati i skupljati. Ako se ne znate opustiti, mišići ostaju napeti i uzrokuju bolove.

Postoje brojni načini da smanjite razinu stresa, od tjelovježbe do tople kupke. Pronađite nešto što vas opušta i uživajte.

Pretilost

Pretilost će uzrokovati dodatno opterećenje na leđa. Prekomjerna tjelesna težina uzrokuje nepravilno držanje kralježnice i zdjelice. Pretile osobe imaju povećan rizik od nastanka osteoartritisa, u odnosu na osobe zdrave tjelesne težine.

Dobra vijest je da skidanjem nekoliko kilograma viška može učiniti čuda za bolove u leđima. Počnite s usvajanjem manjih zdravih navika, kao što je zamjena bijelog kruha onim od cjelovitih žitarica i adekvatan unos tekućine.

Vitashop