3.000 koraka po pet puta tjedno suzbija dijabetes

3.000 koraka po pet puta tjedno suzbija dijabetes

3.000 koraka po pet puta tjedno suzbija dijabetes
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako hodate tri tisuće koraka dnevno, kroz pet dana u tjednu, vaše šanse za razvoj dijabetesa i pretilosti znatno su smanjene.

Povećajte svoju stopu dnevnih koraka tijekom pet godina na 10.000 koraka dnevno i imati ćete i više nego puno koristi od toga.

Autori tvrde kako je ovo je prvo istraživanje koje procjenjuje utjecaj svakodnevnog hodanja na osjetljivost na inzulin.

Ranija istraživanja pokazala su kako fizička aktivnost može smanjiti otpornost na inzulin i razinu BMI-a (indeks tjelesne mase), a oni su oba pokazatelja nadolazećeg dijabetesa. Međutim, niti jedno istraživanje nije jasno pokazalo kako dodavanje određenog broja koraka kroz svaki dan u vašu fizičku aktivnost, može znatno poboljšati vaše šanse da ne budete pretili te naravno da ne dobijete dijabetes.

Većina stručnjaka savjetuje kako bi trebali hodati 10.000 koraka dnevno. Međutim, 3.000 koraka po pet puta tjedno, isto može funkcionirati. Također, ne morate krenuti s 10.000 koraka, možete povećavati broj koraka postupno tijekom pet godina.

Znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institutea u Melbourneu, prikupili su podatke od 592 odrasle osobe u srednjoj dobi, prenosi Medical News Today.

Sudionici su prošli opsežan zdravstveni pregled, a zatim su ispunili upitnik koji je otkrio detalje o njihovim prehrambenim navikama i načinu života. Svaka osoba dobila je pedometar i pokazano im je kako ga koristiti.

Sudionici su ponovno imali iste preglede pet godina kasnije. Istraživači su također uzeli u obzir i druge životne navike, poput pušenja i alkohola.

Istraživači su utvrdili kako su oni sudionici s većim brojem dnevnih koraka kroz pet godina, uglavnom imali niži BMI, niži odnos u omjeru širine struka i bokova te vrhunsku osjetljivost na inzulin, u odnosu na osobe s niskim brojem dnevnih koraka, a naravno ne zaboravimo, sve to bez obzira na količinu unosa energije u obliku hrane. Dodaju kako su aktivniji pojedinci najviše uživali u ovim pogodnostima zbog promjene u debljini tijekom tih pet godina.

Istraživači su dokazali kako su „sjedilački" pojedinci koji su postupno povećali broj svojih dnevnih koraka na 10.000 tijekom petogodišnjeg razdoblja, uživali u trostrukom poboljšanju inzulinske osjetljivosti u odnosu na one koji su uspjeli doći samo do 3.000 koraka dnevno (pet dana u tjednu) na kraju istraživanja od pet godina.

Važno je napomenuti kako i 3.000 koraka dnevno ima svoje prednosti, u odnosu na one koji su ostali „sjedilački" pojedinci.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti